EZO

Különösen ritka, bizarr égi jelenség tanúi lehetünk ma éjjel

Nagyjából évente egyszer lehet megfigyelni ezt az égi csodát, ilyenkor ugyanis a Hold a szemünk láttára megy össze. Az elképesztő jelenség ezúttal rózsaszínben úszik majd a mondás szerint.
címkék:

A mai nap azért különleges, mert a telihold egybeesik a rózsaszín mikrohold jelenséggel. Ez a furcsa együttállás igen ritka. Körülbelül évente egyszer következik be.

A Hold ellipszis pályán kering a Föld körül. Emiatt a két égitest egymáshoz viszonyított távolsága nem állandó. Amikor a Hold a lehető legközelebb van hozzánk, azt nevezik a köznyelvben szuperholdnak. Ma este, amikor a Hold a lehető legtávolabb kerül a Földtől, épp ennek az ellentétét tapasztalhatjuk meg.

Az érdekesen ható elnevezés ellenére nem fog rózsaszínbe borulni a hold. Az észak-amerikai indiánok a tavasz beköszöntét, az első virágok nyílását az áprilisi teliholdhoz kötötték. Õk illették a rózsaszín jelzővel a jelenséget.

Ebben az állapotban a Hold 14%-al kisebbnek és 30%-al halványabbnak látszik majd.

Hazánkban ma délután 5 órától, péntek reggel 6-ig lesz megfigyelhető a mikrohold. Már csak azért is lesz érdemes legalább rápillantani az esti égboltra, mert a Holdat ennyire picinek legközelebb 2017 júniusában láthatjuk.

(IFLS)

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A mézeskalács-recept, amit mindenki el fog kérni
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?