ÉLETMÓDI

Durva, mennyibe kerül az emutojás a Bosnyák téri piacon

Erre mondják, még jó, hogy lehet kapni. Máskülönben az ehető és állítólag finom tojást legalább hazai emu tojta.
címkék:
  • Szerző: D.K.

Bár az ember manapság ritkán jár piacra, de húsvét előtt azért sokan kimerészkednek vásárolni. Tegyük hozzá: enni kell, és az ünnepi asztal járvány idején sem maradhat üres. Kedves olvasónk a Bosnyák téri piacra látogatott el, ott szúrta ki a különös tojást az egyik árusnál.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

 

Íme, egy átlagosnál nagyobb emutojás: hossza 15 cm! (Wikipédia)

A hatalmas, méregzöld tojások egy kosárkában lapultak, onnan mosolyogtak a vevőkre. Azt, hogy mi is a furcsa portéka, nem volt nehéz kitalálni, hiszen rögtön mögötte egy tábla hirdette: emutojás 4.500 forint!

Mondanunk sem kell, nemcsak a tojás bizarr színén és méretén, de az árán is kiakadtak a vevők. Olvasónk meg is kérdezte az árust, hogy mire jó az emutojás, de azt az egyszerű választ kapta, hogy ugyanúgy kell felhasználni, mint a tyúktojást, csak éppen ez sokkal nagyobb és nehezebb feltörni. Olvasónk ekkor azt kérdezte, vajon ki veszi meg ennyi pénzért a tojásszörnyet, de egy háziasszony már nyúlt is a kosárba és elvitte az egyik tojást. Azt mondta, egyszer az életben szeretné kipróbálni és vannak rá otthon öten, úgyhogy biztosan el fog fogyni. Ő személy szerint rántottát készít belőle, legyen egy kicsit különleges az idei húsvét.

Hopp, az egyik tojás el is kelt!

Olvasónk csak hüledezett, de az eladó még folytatta a tájékoztatást. Az emuk ugyanúgy tavasszal kezdenek tojni, mint más baromfik, úgyhogy a következő hetekben mindig lesz nála friss emutojás. Azt a kérdést, hogy megéri-e a különlegesség az árát, egyetlen mosollyal ütötte el. „Az emutojás nem olcsó, viszont 10 tyúktojásnak megfelelő anyag van benne, ráadásul sokkal finomabb.” Ez mind rendben is van, csakhogy a tojás darabja 40-50 forint között mozog, így az emutojás éppen tízszer kerül többe, mint 10 db tyúktojás. Mondjuk, egyszer szívesen kipróbálnánk, de, hogy mindig ebből készüljön a piskóta, a nokedli meg a reggeli rántotta, az nyilvánvalóan óriási luxus...

 

Milyen állat az emu?

Az emu Ausztrália füves sztyeppéinek természetes lakója, a strucc után a második legnagyobb madár a Földön. Repülni nem tud, viszont nagyon gyorsan fut, sebessége elérheti az 50 km/órát is. Magassága 150-190 cm, súlya 30-60 kg. Füves területeken él, főleg levelekkel táplálkozik, de a szöcskéket, csigákat is elfogyasztja. A nőstény kb. egy-egy alkalommal általában 8-10 sötétzöld színű 13 cm, csaknem 1 kg-os tojást tojik. Érdekesség, hogy a nőstények több kakassal is párzanak, így az egy fészekaljban kikelő csibéknek több vér szerinti apjuk van. A tojók évente 3 alkalommal is tojhatnak egy-egy fészekaljnyi tojást a táplálékkínálattól függően. A nagytestű szárnyas szerepel Ausztrália címerében is.

 

Az emut, mint haszonmadarat, Új-Zélandról hozták Magyarországra az 1970-es évek végén, és azóta elszórt állományokban tartják országszerte. Ma hazánkban kb. 4500 db emu lehet.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?