DIÉTA

Itt a fogyás új módszere: elképesztő hatás az egészségre

Eddig csak azért próbáltad ki a böjtölést, mert fogyni akartál? Gondold újra: annak, hogy egy-egy napon belül időszakosan tartózkodsz az evéstől, rengeteg egészségügyi haszna lehet!
címkék:

A böjt alatt legtöbben a napokig, akár hetekig tartó önmegtartóztatást értjük, amikor bizonyos, vagy szinte minden élelmiszertől tartózkodunk. Ám van egy másik fajtája is: a szakaszos böjt. Ilyenkor a nap bizonyos időszakában legalább 12, de inkább 16 órán keresztül nem eszünk (ez utóbbit nevezik 16:8 böjtnek): például legkésőbb este 6 órakor vacsorázunk, és másnap csak 10-kor reggelizünk meg. A kutatások szerint ez a fajta ételmegvonás eredményesen fogyaszt, ám sok más dologra is jó. Megmutatjuk, mi mindenre.

Böjt 01

Fotó: Pixabay.com

Segít az izomtömeg megtartásában

Ha egyszerűen csak kevesebb kalóriát fogyasztasz, a leadott kilók egy része izomból származik majd. A szakaszos böjt viszont segít megtartani az izomtömeget, vagyis nem veszítjük el, amit az edzőteremben felépítettünk.

Megcélozza a hasi zsírt

A hasi zsír különösen veszélyes dolog: az ide hízó férfiak, de a nők is nagyobb eséllyel vannak kitéve a szív- és érrendszeri problémáknak. Több kutatás is arra utal, hogy a szakaszos böjt akár a sörpocakot is segíthet leadni.

Csökkenti a cukorbetegség kockázatát

A kutatók azt is felfedezték, hogy ez a fogyókúrás módszer a 2-es típusú cukorbetegség rizikóját is csökkentheti. Az úgynevezett metabolikus szindróma, a magas vércukorszint,a hasi elhízás, a magas vérnyomás és a magas koleszterin- és triglicerid-szint együttese hajlamosít erre a betegségre, ezen kívül pedig a stroke-ra és a szívbetegségekre is. A klinikai vizsgálatok szerint viszont a szakaszos böjt minden vizsgált személynél a tünetek csökkenéséhez vezetett.

Böjt 03

Fotó: Pixabay.com

Visszafogja a vérnyomást

A 16:8 böjt egy amerikai tanulmány szerint 12 hét alatt képes jelentősen csökkenteni a szisztolés vérnyomásértéket.

Enyhíti a gyulladásokat

A szervezetben nem csak a fertőzések válthatnak ki gyulladásos folyamatokat, hanem a káros szokások is: a dohányzás, a stressz és az egészségtelen táplálkozás. A szakaszos böjt viszont enyhíti ezeket, és ezáltal is csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség rizikóját.

Böjt02

Fotó: Pixabay.com

Visszafogja az oxidatív stresszt

Az oxidatív stressz, amelynek során a szabad gyökök károsítják a sejtek DNS-ét, a szervezet idő előtti öregedéséhez vezet. Hacsak nem szabunk gátat neki a szakaszos böjttel, ugyanis ez erre is jó!

Tovább élhetünk tőle

A legújabb kutatások pedig egyenesen azt állítják, hogy tovább élhetünk, ha időnként drasztikusan megvonjuk magunktól a kalóriákat. Állatkísérletekben a rendszeresen koplaltatott patkányok 83 százalékkal voltak hosszabb életűek, mint az élelmiszerhez folyamatosan hozzáférők.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?