CSALÁDOK

Az internet legsötétebb bugyra: döbbenetes, mit élt át az anyuka!

Egyre többen mondják, hogy a családi fotók nem valók az internetre. Ha rossz kezekbe kerülnek, mindenki sérül. A gyerek is, és a szülő is. Egy brit anyuka döbbenetes élményt osztott meg ezzel kapcsolatban.

Egyre több szakértő hangsúlyozza, hogy a gyereked fotóinak sosem kellene a neten landolniuk – pláne nyilvánosan nem. A családi fotók ugyan sok lájkot hoznak, és könnyen lehet, hogy a rokonokkal is szeretnéd megosztani a gyerek aranyos pillanatait, mégis jobb, ha inkább nem teszel közszemlére ilyen felvételeket. Rossz esetben ugyanis pedofil oldalakra is felkerülhetnek, de ha „csak” kigúnyolnak miattuk, az sem kellemes élmény. Ez történt egy brit anyuka kisfiának képével is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Családi fotó 01

A családi képeitek nem a netre valók!
Fotó: Pixabay.com

Családi fotók a „csúnya babák” oldalon

Courtney Tait az Instagramot böngészve jött rá, hogy csúnya tréfa áldozata lett a netre feltett családi fotók miatt. Egy „csúnya babák” nevű, azóta már megszűnt Instagram-oldalra bukkant, amelynek moderátora valamiért jó ötletnek gondolta, ha kisgyerekeket gúnyol ki a külsejük alapján, vagy egy előnytelen fotójuk miatt.

Az innen-onnan összeszedett családi fotók között Courtney a sajátját is megtalálta, rajta a 9 hónapos kisfiával. Először persze magától a gúnyolódástól kapott sokkot, később azonban jobban belegondolt, honnan származhatott a fotó: a saját Facebook oldaláról lopták el. Az anyukát ekkor rázta ki igazán a hideg. Egy pillanat alatt rájött, hogy a családi fotók akár az internet ennél sötétebb bugyraiban is landolhatnak, vagyis egy egyszerű családi képpel akár a család biztonságát is kockára teheti.

Családi fotók 02

Jól gondold meg, kivel osztod meg a gyerekeidről készült képeket!
Fotó: Pixabay.com

Hogy kerül egy babafotó egy gúnyoldalra?

Amikor Courtney megnézte a fotókat és a kommenteket, rájött, hogy a városukból több baba is szerepel az oldalon, szintén ellopott képekkel. Valószínű tehát, hogy olyasvalaki lehetett az aljas troll, aki a közelében él. De ami a legmegrázóbb volt, hogy a saját ismerőseik is kommenteltek a képekhez, vicccnak gondolva a gúnyolódást.

Végül Courtney, és több ismerőse is feljelentette az oldalt, és a rendőrséget is bevonta az ügybe – ők az IP-cím alapján meg is találták a trollt, aki egy közeli városban élt. Courtney környezetében ezután a legtöbb szülő gyorsan privátra állította a közösségi média oldalait. Az Instagram, és tulajdonosa a Facebook pedig gyorsan letiltotta a gúnyoldalt, mivel az megsértette az internetes zaklatásra vonatkozó alapelveiket. Ekkorra már csaknem 200-an jelentették a zaklató oldalt.

Családi fotók 03

A trolloknak elég egy rosszul beállított kép, hogy ország-világ előtt gúnyolódjanak rajtad
Fotó: Pixabay.com

A történet mindenesetre abból a szempontból is tanulságos, hogy nagyon nem mindegy, mennyire nyilvánosak a családi fotók a neten. Az internetes zaklatóknak és trolloknak elég lehet egy rosszul beállított kép ahhoz, hogy máris lejárató hadjáratot indítsanak ellenünk, vagy a gyerekeink ellen – ez pedig akár súlyos helyzetekhez is vezethet. Ráadásul az iskolai gúnyolódásnak is melegágya lehet egy-egy, a netről előszedett, előnytelenebb, esetleg babakori családi fotó.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?