Joe Biden 5 millió dollár kenőpénzt kapott egy ukrán oligarchától!

KÜLFÖLD
2 hónapja

Bizarr fotók a barackosból: így csapott le a magyar ültetvényre a fagy

Tavaszi fagykár érte a magyar gyümölcsösöket: a napokban csak úgy repkedtek a mínuszok éjszaka. A gazdák kétségbeesetten próbálták menteni, ami menthető. Küzdelmüket döbbenetes képek mutátják.

A fagykár mértékét egyelőre megbecsülni sem lehet, de az tény, hogy a legtöbb helyen már virágba borultak a gyümölcsfák, amikor lecsapott a hirtelen télbe forduló időjárás. Barackosok, szilvások, cseresznyések, almások leendő termése került végveszélybe, hiszen volt olyan terület, ahol mínusz 8 fokot mértek éjszaka. Szabolcsban valóságos ítéletidő alakult ki hosszantartó hóeséssel, hófúvással, de a hidegbetörés az ország egész területén éreztette hatását.

Jégpáncélban az őszibarackfa virágja. Fagykár ellen jég… Fotó: Horváth Zoltán

 

Küzdelem jéggel és tűzzel

Az előrejelzéseknek köszönhetően szerencsére sokan készültek a bajra és próbálták menteni, ami menthető. Volt, aki a kisebb méretű fáit egyszerűen nejlonfóliába csomagolta. De nagyobb gyümölcsösökben ez nyilván nem működik. -3 fokig esetleg  szóba jöhet BB gaponapermettel a védelmi permetezés, de -4 alatt ez is olyan, mint halottnak a csók. Ráadásul ennél jóval komolyabb volt a helyzet. Ami szóba jöhet ilyenkor: fagyvédelmi öntözés, illetve füstölés.  E két ismert módszer közül választották ki a gazdák a számukra inkább szimpatikus vagy a korábban már bevált verziót - számolt be a témáról a lakáskultura.hu.

 

Fagyvédelmi öntözés

 

Horváth Zoltán gyümölcstermesztő abban reménykedik, hogy legalább részben megmentette az idei termést a jeges védekezés. 2021-es évben szerzett tapasztalatot az eljárással kapcsolatban, akkor működött a módszer. Veszteségek persze keletkeztek, de legalább nem 100 %-os volt a fagykár. Fotó: Horváth Zoltán

Nagykőrösön, a Hosszúhát dűlőben gazdálkodik Horváth Zoltán, vállvetve apósával, Szabó Györggyel, aki tapasztalatával, megérzéseivel, mondhatni a gyümölcsös lelkét adja.  A Horváth-Szabó gyümölcsösben már alkalmaztak fagyvédelmi öntözést.  2021-ben a várt termés durván 60-70 %-át tudták megmenteni így.

Jégpáncélban az őszibarackfa virágja. Fagykár ellen jég… Fotó: Horváth Zoltán

 

A hidegvizes-jeges módszer lényege, hogy a már virágba borult ágakra vízpermetet irányítanak. A víz azonnal ráfagy a bibékre, a szirmokra és jégpáncélként védi meg a virágot a levegő még hidegebb hőmérsékletétől.  Akár mínusz 10 fok esetén is hatékonyan alkalmazható ez a módszer. Fontos körülmény azonban, hogy a porlasztott víznek igen alacsony hőmérsékletűnek kell lennie, hogy az odafagyás azonnal megtörténjen. 14-15 fokos vízzel már nem működik.

 

Füstölés

 

Tettey Péter magvaváló sárga húsú őszibarackját próbálta menteni a napokban. Jakabszálláshoz közeli barackosába előre kihelyezte a faháncs-fűrészpor-akácapríték keverékével megtöltött zsákokat. Fotó: Tettey Péter

A füstölés során klasszikusan nem égő, csak parázsló anyagot gyújtanak be. A módszer alapvető célja a hidegsugárzás csökkentése: füst előállításával akadályozzák meg a talaj- és növényfelszín erőteljes lehűlését. A módszer hőmegőrző képessége nem túl nagy és csupán kis területen hatékony, viszont vész esetén életmentő lehet.

Éjszaka tényleg be kellett gyújtani a hánccsal töltött zsákokat a nyilvánvaló fagykár ellen. Dübörögtek a mínuszok, de a sűrű füst védelmezőn gomolygott a jakabszállási barackosban. A gazda tavaly próbálta ki először a módszert, akkor 22 napon keresztül mindennap füstölt, mert mínusz 10 fok volt éjszaka. Megérte! 85 fáról 5 tonna barackot szüreteltek végül… Fotó: Tettey Péter

Persze, ha hirtelen jön a baj, nem biztos, hogy éppen rendelkezésre áll a szükséges alapanyag, emiatt számos alternatív megoldás kering a neten. Az egyik gazda kiürült festékes dobozokba öntött étolajat, abba jól éghető textilt tett és ezt a “kanócot” gyújtotta be. Egész éjjel füstölt a fák körül, őszintén reméljük, hogy megóvta ezzel gyümölcsvirágait a pusztulástól.

 

Fagykár: Honnan lehet tudni, hogy a virág nem bírta ki?

 

A képen fölül lévő virágok megúszták, az alsók nem. Fotó: Merklné Bartók Teri (Facebook)

A pusztulást az egy nap alatt megbarnult virágszirmok jelzik, így a gazdák először ezt ellenőrzik a fákon. Akkor van esély a termésre, ha a virágot kibontjuk és lefejtünk róla mindent, egészen a miniatűr terméskezdeményig vagy a bibe tövéig. Ha ez nem fekete, vagy barna a fagyok után, akkor még lehet belőle gyümölcs.


 

 

 


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megszületett Békefi Viki és Feng Ya Ou kislánya

origo.hu

30 évvel fiatalabb énekesnővel jött össze a 72 éves színész - fotó

borsonline.hu

Jézus időutazó lehetett, egy festményen találtak rá a bizonyítékra – Fotó

mandiner.hu

A tizenegy kárpátaljai Magyarországon már nem „hadifogoly”, hanem szabad ember – Semjén Zsolt a Mandinernek

ripost.hu

Fertőzött virslit hív vissza a Nébih, akár agyhártyagyulladást is okozhat

hirtv.hu

Szegedi győzelmével négy év után újra bajnok a Veszprém

origo.hu

Bizonytalan a gázellátás jövője

mindmegette.hu

Vigyázat! Agyhártyagyulladást okozhat egy kedvelt Aldis termék - ha ilyet vettél, ne fogyaszd el!

ripost.hu

Ez menthette volna meg Suhajda Szilárd életét

ripost.hu

Pánikrohamnak hitték az édesapa betegségét, végzett vele a gyilkos kór

delmagyar.hu

Vérplazmát adni menő! Legyél te is donor!(x)

origo.hu

A HANGSZÓRÓ, AMI ÖRÖKRE SZÓL(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Kovászolni nem csak uborkát lehet, jöhet a káposzta!

ÉLETMÓDI

A kígyó havába léptünk: felforgató lesz a május a kínai horoszkóp szerint

ÉLETMÓDI

Trükkös hónapos retek: Így fog folyamatosan teremni

OTTHONKA

Hova ültesd a bazsalikomot, hogy bőségesen teremjen?

ÉLETMÓDI

Erre a 3 csillagjegyre áldást hoz a májusi angyalhoroszkóp

ÉLETMÓDI

Ne vásárold: így termeszd otthon egyszerűen a bazsalikomot!

ÉLETMÓDI

Ennek a 3 csillagjegynek az idei május lesz élete legnehezebb hónapja

ÉLETMÓDI

Fogadjunk, hogy levegő után fog kapkodni egy 3,3 milliárdos szépvölgyi ház kapcsán!