Létrehozva: 2023.03.31.
Módosítva: 2023.03.31.

Bizarr fotók a barackosból: így csapott le a magyar ültetvényre a fagy

Tavaszi fagykár érte a magyar gyümölcsösöket: a napokban csak úgy repkedtek a mínuszok éjszaka. A gazdák kétségbeesetten próbálták menteni, ami menthető. Küzdelmüket döbbenetes képek mutátják.

A fagykár mértékét egyelőre megbecsülni sem lehet, de az tény, hogy a legtöbb helyen már virágba borultak a gyümölcsfák, amikor lecsapott a hirtelen télbe forduló időjárás. Barackosok, szilvások, cseresznyések, almások leendő termése került végveszélybe, hiszen volt olyan terület, ahol mínusz 8 fokot mértek éjszaka. Szabolcsban valóságos ítéletidő alakult ki hosszantartó hóeséssel, hófúvással, de a hidegbetörés az ország egész területén éreztette hatását.

Jégpáncélban az őszibarackfa virágja. Fagykár ellen jég… Fotó: Horváth Zoltán

 

Küzdelem jéggel és tűzzel

Az előrejelzéseknek köszönhetően szerencsére sokan készültek a bajra és próbálták menteni, ami menthető. Volt, aki a kisebb méretű fáit egyszerűen nejlonfóliába csomagolta. De nagyobb gyümölcsösökben ez nyilván nem működik. -3 fokig esetleg  szóba jöhet BB gaponapermettel a védelmi permetezés, de -4 alatt ez is olyan, mint halottnak a csók. Ráadásul ennél jóval komolyabb volt a helyzet. Ami szóba jöhet ilyenkor: fagyvédelmi öntözés, illetve füstölés.  E két ismert módszer közül választották ki a gazdák a számukra inkább szimpatikus vagy a korábban már bevált verziót - számolt be a témáról a lakáskultura.hu.

 

Fagyvédelmi öntözés

 

Horváth Zoltán gyümölcstermesztő abban reménykedik, hogy legalább részben megmentette az idei termést a jeges védekezés. 2021-es évben szerzett tapasztalatot az eljárással kapcsolatban, akkor működött a módszer. Veszteségek persze keletkeztek, de legalább nem 100 %-os volt a fagykár. Fotó: Horváth Zoltán

Nagykőrösön, a Hosszúhát dűlőben gazdálkodik Horváth Zoltán, vállvetve apósával, Szabó Györggyel, aki tapasztalatával, megérzéseivel, mondhatni a gyümölcsös lelkét adja.  A Horváth-Szabó gyümölcsösben már alkalmaztak fagyvédelmi öntözést.  2021-ben a várt termés durván 60-70 %-át tudták megmenteni így.

Jégpáncélban az őszibarackfa virágja. Fagykár ellen jég… Fotó: Horváth Zoltán

 

A hidegvizes-jeges módszer lényege, hogy a már virágba borult ágakra vízpermetet irányítanak. A víz azonnal ráfagy a bibékre, a szirmokra és jégpáncélként védi meg a virágot a levegő még hidegebb hőmérsékletétől.  Akár mínusz 10 fok esetén is hatékonyan alkalmazható ez a módszer. Fontos körülmény azonban, hogy a porlasztott víznek igen alacsony hőmérsékletűnek kell lennie, hogy az odafagyás azonnal megtörténjen. 14-15 fokos vízzel már nem működik.

 

Füstölés

 

Tettey Péter magvaváló sárga húsú őszibarackját próbálta menteni a napokban. Jakabszálláshoz közeli barackosába előre kihelyezte a faháncs-fűrészpor-akácapríték keverékével megtöltött zsákokat. Fotó: Tettey Péter

A füstölés során klasszikusan nem égő, csak parázsló anyagot gyújtanak be. A módszer alapvető célja a hidegsugárzás csökkentése: füst előállításával akadályozzák meg a talaj- és növényfelszín erőteljes lehűlését. A módszer hőmegőrző képessége nem túl nagy és csupán kis területen hatékony, viszont vész esetén életmentő lehet.

Éjszaka tényleg be kellett gyújtani a hánccsal töltött zsákokat a nyilvánvaló fagykár ellen. Dübörögtek a mínuszok, de a sűrű füst védelmezőn gomolygott a jakabszállási barackosban. A gazda tavaly próbálta ki először a módszert, akkor 22 napon keresztül mindennap füstölt, mert mínusz 10 fok volt éjszaka. Megérte! 85 fáról 5 tonna barackot szüreteltek végül… Fotó: Tettey Péter

Persze, ha hirtelen jön a baj, nem biztos, hogy éppen rendelkezésre áll a szükséges alapanyag, emiatt számos alternatív megoldás kering a neten. Az egyik gazda kiürült festékes dobozokba öntött étolajat, abba jól éghető textilt tett és ezt a “kanócot” gyújtotta be. Egész éjjel füstölt a fák körül, őszintén reméljük, hogy megóvta ezzel gyümölcsvirágait a pusztulástól.

 

Fagykár: Honnan lehet tudni, hogy a virág nem bírta ki?

 

A képen fölül lévő virágok megúszták, az alsók nem. Fotó: Merklné Bartók Teri (Facebook)

A pusztulást az egy nap alatt megbarnult virágszirmok jelzik, így a gazdák először ezt ellenőrzik a fákon. Akkor van esély a termésre, ha a virágot kibontjuk és lefejtünk róla mindent, egészen a miniatűr terméskezdeményig vagy a bibe tövéig. Ha ez nem fekete, vagy barna a fagyok után, akkor még lehet belőle gyümölcs.


 

 

 


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiket az áprilisi rózsaszín hold alapjaiban változtat meg

hirtv.hu

Zalatnay Sarolta üzent Magyar Péternek

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

ripost.hu

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban