tóth gabi
Egyre több a gomba a hazai erdőkben, hiszen végre többször is esett az eső. Sajnos halálos áldozata is van már az idei szezonnak. Ráadásul egy új módi terjed, ami elképesztően veszélyes.
Nagyon sokan szeretnek gombát szedni. Nincs is jobb, mint kirándulás közben kosárba gyűjteni a vacsorának valót. Ám hiába gondolja magabiztosnak magát bárki, hiába hiszi magáról, hogy ismeri azokat a fajokat, amiket szabad szedni, mindig becsúszhat egy-egy hiba. És ez a hiba adott esetben halálos következményekkel járhat. Ráadsául egyre inkább terjed az a trend, hogy a hobbigombászok fotókat küldözgetnek egymásnak, és így próbálnak információhoz jutni az adott példánnyal kapcsolatban.
Erre a veszélyes gyakorlatra reagált Császárné Erdélyi Katalin okleveles gombaszakértő, aki a közösségi oldalon osztotta meg gondolatait. Mindenképpen érdemes elolvasni!
A LAKOSSÁGI GOMBAVIZSGÁLAT (országszerte, a legtöbb helyen) ingyenes, éljetek a lehetőséggel!
"Megérett a gondolat, hogy - több szakellenőr társamhoz hasonlóan - én is írjak egy ilyen posztot... Egyre több a gomba az erdőkben, ha gyűjtötök belőle étkezésre, és a legminimálisabb kétségetek is van, minden esetben vizsgáltassátok be hivatalos gombaszakellenőrrel! Életek múlhatnak rajta, komolyan! Az elmúlt héten sajnos haltak bele (papíron nem halálosan mérgező) mérgező gomba elfogyasztásába, illetve volt, aki halálosan mérgezőt evett, csak "nem eleget" így ki tudja milyen maradandó máj károsodással, de túlélte...mindkét esetnél a településen elérhető lett volna az ingyenes lakossági gombavizsgálat.
Az összes olyan piacon, ahol árusítanak erdei gombát, kell(ene) legyen nyitvatartási időben gombavizsgálat, de elég sokan vizsgálunk háznál is, ha egyeztettek velünk időpontot. Szívesen megnézzük akkor is, ha "tuti a szedés", de jobban esik úgy megenni, ha előtte mi is rábólintunk: van olyan barátunk, aki a karcsú és nagy őzlábgombát már biztonságosan felismeri, mégis elhozza megmutatni, mielőtt elkészíti a családjának...és nagyon jól teszi! Létezik ugyanis "képzelt gombamérgezés", ami ugyanolyan csodásan meghányatja az embert, mintha mérgező fajt evett volna. Elég csak evés közben arra gondolni, hogy "mi van ha mégsem az volt aminek szedtem". Ide tartozik még pl a "késő este sok rántott őzlábgomba" megevése is, ami gyomorrontás-hányás-hasmenés-tartós gombaundor kombót tud okozni: a gombákban (sejt szinten, de akkor is) kitin van, amit nem minden gyomor tud kellően tolerálni.
A facebook csoportokban és privát üzenetekben is sokszor jön a kérdés, hogy "ehető", "megehetem"?
Erre egy szakellenőr sem fog érdemben válaszolni, mert "a legtöbb gombamérgezést ehető gombák okozzák, amik már nincsenek ehető állapotban". Nekünk -személyes vizsgálatkor- úgy kell a gombákat átválogatnunk, hogy azok még akkor is ehető állapotban legyenek, amikor hazaérve felhasználásra kerülnek. Egy fotón lévő gombát nem lehet megforgatni, megszagolni, megvágni, megkóstolni, nem feltétlenül látszik ha penészes/kukacos/fagyott, ha pedig kupacban van, bármi lehet még ott elbújva...sokszor még kézből is nehéz pontosan határozni, egy-egy fajon belül is nagy különbségek lehetnek. Ráadásul Magyarországon kb 5.000 nagygomba faj van, szóval van miből válogatni.
Tehát fotóról egy gomba sem ehető!
Ha gombát szedtek, tegyétek külön kosárba/papír tasakba (de ne nejlonba, mert abban hamar befülled) azokat, amikben nem vagytok biztosak, és azoknak ne vágjátok le a tönkjét, mert fontos határozó jegyek lehetnek rajta! Ha ugyanis gyilkos galóca kerül a kosárba, minden esetben kuka az összes gomba, amivel egy edényben volt. Nincs mérlegelési lehetőségünk.
A gyilkos galóca annyira gyilkos (egy kalap négy ember halálos adagja kb) hogy nem kockáztathatjuk, hogy egy leszakadt gallér/bocskor/lemez darabka a többi ehető gombák közé kerülve mérgezést okozzon.
Ha sokat jártok a természetben, és érdeklődtök a gombák iránt, érdemes lehet elvégezni valamilyen gombaismereti tanfolyamot!
Már egy alapfokú is nagyon hasznos, "rendet tesz a fejben", aki pedig komolyabban gondolja, abból a következő lépcsőben gombaszakellenőr is lehet - és aztán izzadhat a vizsgáló asztal mellett, és írhat ilyen posztokat. (Nálunk is indul tavasszal alapfokú gombaismereti tanfolyam, és az EGT színeiben még az ősszel gombaszakellenőri képzés...)
Van egy csomó gomba-babona, még azokból az időkből, amikor szentül hitték, hogy a boszorkánykör a boszik éjjeli körtánca nyomán jön létre...
Egyáltalán nem igaz pl, hogy:
-ha megrágta a csiga, akkor ehető (a csigának nincs mája, hozzánk képest egészen sok gyilkos galócát megehet - g/mg )
-ha fán nőtt akkor nem mérgező (halálosan mérgező kalapos gomba és mérgező tapló is terem faanyagon)
-minden csiperke ehető (vannak mérgező csiperke fajok)
-minden őzlábgomba ehető (mérgező és halálosan mérgező őzlábgombák is vannak)
-minden pöfeteg ehető (a mérgező áltriflák és a halálosan mérgező gyilkos galóca is "kis fehér gombóc" fiatalon)
Nagyon hosszan tudnám még regélni, de a lényeg: ha valaki nem 1000%-ig biztos a szedésében, akkor vigye el bevizsgáltatni a gombáit!" - zárta sorait a gombaszakértő, majd végezetül megmutatott egy kosár vegyes szedésű gombát, amit ellenőrzésre hoztak hozzá. A teli kosár gomba között több gyilkos galóca volt...
A fotó az előbb készült a kertünkben: több gyilkos galóca (és egyéb mérgező gombák) is volt a kosárban. Elhozta. Jól tette!