
Végre kiderült a legfinomabb barackbefőtt titka
Érik a zamatos őszibarack, érdemes belőle télire is elrakni! Kevesen tudják, hogy az igazi kompóthoz nem kell más, csak gyümölcs és víz! Így tényleg isteni finom, tiszta ízű lesz a befőtt, és sokkal egészségesebb, mint cukorral!
Még mindig lehet kapni kőkemény barackot a piacokon. Érdemes belevágni a befőttkészítésbe, hiszen télen meglehetősen borsos lesz a gyümölcsök ára. A kompót a létező legjobb módja annak, hogy üvegbe zárjuk a gyümölcsök mennyei zamatát.

Nem kell cukor!
Általában cukorral készülnek a kompótok, évtizedeken át úgy gondolták, így lesz sokáig tartós. Pedig óriási tévhit, hogy a tartósítás lényege a cukor! A titok a teljesen tisztára mosott, fertőtlenített üvegekben, illetve a légmentes lezárásban rejlik. Nincs szükség sem cukorra, sem mesterséges tartósítószerekre, hogy mennyei barackbefőttet készítsünk! Akinek mégiscsak hiányzik az édes íz a kompótból, cukor helyett használjon természetes édesítőt, például steviát a befőzéshez.
Íme, a legfontosabb szabályok:
1. Csak ép üvegeket és fém fedőket használjunk, melyek tökéletesen ráillenek az üveg szájára. Felejtsük el a celofánt!
2. Alaposan mossuk el az üvegeket a tetőkkel együtt. Legjobb, ha a mosogatógépben a legmagasabb hőfokon végezzük el ezt a műveletet.
3. Ezután egy óriási fazékban a forrástól számított 15 percen keresztül főzzük ki a tetőket és az üvegeket – így lesznek teljesen csíramentesek, sterilek. Egy nagy csipesszel emeljük ki mindet és tegyük tiszta konyharuhára száradni. Nem szabad törölgetni!
4. Befőzéshez mindig csak hibátlan, és csak félig érett, még kemény gyümölcsöt használjunk fel!
Munkafolyamat lépésről lépésre
- Az előre lemosott és lecsöpögtetett barackot hámozzuk meg, magtalanítsuk, majd vágjuk nagyobb gerezdekre.
- A gyümölcsöket azonnal rakjuk 5-7 dl-es üvegekbe és eresszünk rá annyi vizet, hogy teljesen ellepje.
- Ezután egy nagy fazék vízbe állítsuk bele egymás mellé az üvegeket úgy, hogy tegyük rájuk, de ne szorítsuk meg teljesen a tetőt. Így a táguló forró levegő távozni tud a befőttesüveg teréből.
- Végül forraljuk fel együtt az egészet, és ha már az üvegen belül is 3-4 perce intenzíven bugyog a lé, óvatosan egy konyharuhával emeljük ki a befőtteket. Ekkor szorítsuk rá az üvegekre a tetőt, és fordítsuk néhány órára fejjel lefelé. Ha kihűlt a kompót, már mehetnek is a kamrába az üvegek.
Érdemes kipróbálni!
Nagyon finom lesz ezzel a módszerrel az alma, a körte és birs is.






