
Egy kicsit mindenki másképpen készíti ezt a nyári szendvicskrémet, ám egy dolog minden változatban közös. Méghozzá az, hogy a padlizsánkrém nem a fűszerezéstől lesz igazán finom, hanem valami egészen mástól!
Még mindig tart a szezon, ez a padlizsánkrém ideje! A piacokon most még megfizethető áron kapható ez az egészséges és finom zöldség. Ilyenkor tényleg a legjobb választás, hiszen könnyű, nem terheli meg az emésztőrendszert és szinte mindenki imádja! Kevesen tudják, hogy a tojásgyümölcsként is ismert zöldség nem csupán jó ízű, de egészséges is: jót tesz a szívnek, segíti a vas előállítását, jótékony hatása van az emésztésre, és antibakteriális hatású is. Szendvicskrémként az egyik legfinomabb dolog, ami a kenyérre kerülhet, és az elkészítése is könnyű.

Ahány ember, annyiféleképpen készül a padlizsánkrém; van, aki majonézzel bolondítja meg, mások szerint csak natúran jó. Egyvalamiben azonban mindenki egyetért: hogy akkor lesz tökéletes, ha parázson sütöd meg a padlizsánt. Sokan azért csalódnak ebben az isteni krémben, mert sütőben sütik, úgy pedig nem az igazi; ennek a zöldségnek az ízét a tűz hozza ki igazán. Ha nem tudsz parazsat csinálni, vagyis grillezni, akkor sem kell lemondanod a tűzön sült padlizsánból készült szendvicskrémről: a művelethez elegendő egy gáztűzhely is. Mutatjuk, hogyan készül a tökéletes padlizsánkrém!
Hozzávalók:
- 3 kisebb padlizsán
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb fej hagyma
- 1 teáskanál mustár
- 3 evőkanál majonéz
- 1 evőkanál olívaolaj / opcionális
- ízlés szerint só és bors
Elkészítés:
- Válassz olyan padlizsánt a piacon, amin rajta van a szára, ugyanis így könnyebb dolgod lesz, amikor sütés közben meg akarod forgatni.

- Gyújtsd be a gázrózsákat, majd tedd rájuk a padlizsánokat. Minden oldalukat addig süsd, míg szenes nem lesz a héja; ettől olyan íze lesz, mintha parázson sült volna.
- Készíts elő egy tálat, töltsd fel hideg vízzel. Lehetőleg ne fémedény legyen, mert a fém hatására besötétedik a padlizsán (erre a krém keverésekor is ügyelj; műanyag vagy fa eszközt használj). A vízben oldj fel két evőkanál sót.
- Ebbe a sós hideg vízbe áztasd be az alaposan megpirított padlizsánokat, így hamar visszahűlnek. Ekkor már nagyon könnyű lefejteni a padlizsánról a héját. A megpucolt padlizsánt szitán pihentesd, hogy kicsöpögjön a felesleges lé.

- A padlizsán húsát fakanállal nyomkodd szét jó alaposan egy műanyag tálban; legyen jó pépes. Ezután add hozzá a reszelt fokhagymát, a finomra aprított hagymát, mehet bele az olívaolaj, a mustár, a majonéz, és végül a só és a bors. Alaposan dolgozd össze a masszát.

- Pár órát hagyd állni a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek. Pirítóssal és friss paprikával, paradicsommal a legfinomabb, de tálalhatod sima kenyérrel is.
Jó étvágyat!







