RETRO RÁDIÓ

Nem olcsó most a dinnye, így válaszd ki a legjobbat

E. V.
Szerző
E. V.
Létrehozva2022. 07. 10. 09:00

Nincs is jobb, mint egy finom, mézédes dinnye a kánikulában. Hatalmas csalódás, ha éretlen, tökízű darabot viszel haza véletlenül; de hogyan lehet a piacon megállapítani, melyik lesz jó? Mutatjuk!

Minden dinnyeárusító standon hatalmas betűkkel szerepel a mézédes felirat, de honnan tudhatod, hogy valóban az lesz a gyümölcs, amit hazaviszel? Régen lékeléssel meg lehetett kóstolni a dinnyéket, de ma már erre nincs lehetőség; jobb híján a rutinra és praktikákra hagyatkozik az ember. Sokan a kopogtatásos módszerre esküsznek, de a legtöbbször ez önmagában nem elég ahhoz, hogy meg tudd állapítani, érett-e a dinnye. A mostani árak mellett nagyon nem mindegy, hogy sikerül-e elsőre a legjobb példányt hazavinned, vagy csalódás lesz, ha felvágjátok otthon a gyümölcsöt. Mutatjuk, milyen trükkökkel tudod kiválasztani az érett, valóban mézédes dinnyét!

Fotó: Pixabay.com

1. Nézd meg a foltot

Az érett dinnyének biztos jelei vannak a héjon, a felületén lévő sárgásból egyből kiderül, édes-e a gyümölcs. Ugyanis minél sötétebb  a folt, annál jobb; ez azt jelenti, hogy elég időt volt a napon, vagyis nem volt korán leszedve a dinnye. A folt a gyümölcsnek az a része, amelyik érintkezett a földdel.

2. Vizsgáld meg a szárát

A dinnyét akkor érdemes leszedni, ha száradni kezd a szára, ezért, ha az árusnál ezt látod, az jó jel. Sokszor az érést meggyorsítják azzal a földeken, hogy megcsavarják a szárat; ha ilyet látsz, azt inkább ne vidd haza, nem lesz olyan édes, mint amelyik természetes úton érett be. Még egy dologra érdemes a szárnál figyelni: szüreteléskor levágják a dinnyét, kifolyik belőle a lé, és cukros lerakódás formájában megmarad a száron. Ebből látszik, hogy friss-e a dinnye.

3. Nem mindegy, mekkora

Mielőtt elcsábulnál, hogy a legnagyobbat vidd haza, érdemes inkább a közepes méretű dinnyékre kacsintgatni – de azok közül a legnehezebbet válaszd.

 

4. Ne csak a hangra figyelj

Ha már kiszemelted a szimpatikus dinnyét, érdemes megkopogtatni. Mindenki tudja, hogy a jó dinnye kongó hangot ad, és ha tompa hangot hallasz, akkor jó eséllyel kásás a belseje. De azt kevesen tudják, hogy kopogtatásnál elsősorban nem is a hang a lényeg, hanem a rezgés. Ha kopogtatáskor a dinnye túloldalán finom rezgéseket érzékelsz az ujjbegyeiddel, akkor biztos, hogy érett, és finom darabot tartasz a kezedben.

5. A csíkos édesebb, a zöld zamatosabb

Az se mindegy, hogy milyen fajtát választasz: a csíkos is igencsak elterjedt, de sokkal vastagabb a héja, és bár édes, nincs olyan karakteres íze, mint a sötétzöld dinnyének. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.