Létrehozva: 2022.07.10.

Nem olcsó most a dinnye, így válaszd ki a legjobbat

Nincs is jobb, mint egy finom, mézédes dinnye a kánikulában. Hatalmas csalódás, ha éretlen, tökízű darabot viszel haza véletlenül; de hogyan lehet a piacon megállapítani, melyik lesz jó? Mutatjuk!

Szerző E. V.

Minden dinnyeárusító standon hatalmas betűkkel szerepel a mézédes felirat, de honnan tudhatod, hogy valóban az lesz a gyümölcs, amit hazaviszel? Régen lékeléssel meg lehetett kóstolni a dinnyéket, de ma már erre nincs lehetőség; jobb híján a rutinra és praktikákra hagyatkozik az ember. Sokan a kopogtatásos módszerre esküsznek, de a legtöbbször ez önmagában nem elég ahhoz, hogy meg tudd állapítani, érett-e a dinnye. A mostani árak mellett nagyon nem mindegy, hogy sikerül-e elsőre a legjobb példányt hazavinned, vagy csalódás lesz, ha felvágjátok otthon a gyümölcsöt. Mutatjuk, milyen trükkökkel tudod kiválasztani az érett, valóban mézédes dinnyét!

Fotó: Pixabay.com

1. Nézd meg a foltot

Az érett dinnyének biztos jelei vannak a héjon, a felületén lévő sárgásból egyből kiderül, édes-e a gyümölcs. Ugyanis minél sötétebb  a folt, annál jobb; ez azt jelenti, hogy elég időt volt a napon, vagyis nem volt korán leszedve a dinnye. A folt a gyümölcsnek az a része, amelyik érintkezett a földdel.

2. Vizsgáld meg a szárát

A dinnyét akkor érdemes leszedni, ha száradni kezd a szára, ezért, ha az árusnál ezt látod, az jó jel. Sokszor az érést meggyorsítják azzal a földeken, hogy megcsavarják a szárat; ha ilyet látsz, azt inkább ne vidd haza, nem lesz olyan édes, mint amelyik természetes úton érett be. Még egy dologra érdemes a szárnál figyelni: szüreteléskor levágják a dinnyét, kifolyik belőle a lé, és cukros lerakódás formájában megmarad a száron. Ebből látszik, hogy friss-e a dinnye.

3. Nem mindegy, mekkora

Mielőtt elcsábulnál, hogy a legnagyobbat vidd haza, érdemes inkább a közepes méretű dinnyékre kacsintgatni – de azok közül a legnehezebbet válaszd.

 

4. Ne csak a hangra figyelj

Ha már kiszemelted a szimpatikus dinnyét, érdemes megkopogtatni. Mindenki tudja, hogy a jó dinnye kongó hangot ad, és ha tompa hangot hallasz, akkor jó eséllyel kásás a belseje. De azt kevesen tudják, hogy kopogtatásnál elsősorban nem is a hang a lényeg, hanem a rezgés. Ha kopogtatáskor a dinnye túloldalán finom rezgéseket érzékelsz az ujjbegyeiddel, akkor biztos, hogy érett, és finom darabot tartasz a kezedben.

5. A csíkos édesebb, a zöld zamatosabb

Az se mindegy, hogy milyen fajtát választasz: a csíkos is igencsak elterjedt, de sokkal vastagabb a héja, és bár édes, nincs olyan karakteres íze, mint a sötétzöld dinnyének. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek