tóth gabi
Nincs is jobb, mint egy finom, mézédes dinnye a kánikulában. Hatalmas csalódás, ha éretlen, tökízű darabot viszel haza véletlenül; de hogyan lehet a piacon megállapítani, melyik lesz jó? Mutatjuk!
Minden dinnyeárusító standon hatalmas betűkkel szerepel a mézédes felirat, de honnan tudhatod, hogy valóban az lesz a gyümölcs, amit hazaviszel? Régen lékeléssel meg lehetett kóstolni a dinnyéket, de ma már erre nincs lehetőség; jobb híján a rutinra és praktikákra hagyatkozik az ember. Sokan a kopogtatásos módszerre esküsznek, de a legtöbbször ez önmagában nem elég ahhoz, hogy meg tudd állapítani, érett-e a dinnye. A mostani árak mellett nagyon nem mindegy, hogy sikerül-e elsőre a legjobb példányt hazavinned, vagy csalódás lesz, ha felvágjátok otthon a gyümölcsöt. Mutatjuk, milyen trükkökkel tudod kiválasztani az érett, valóban mézédes dinnyét!
1. Nézd meg a foltot
Az érett dinnyének biztos jelei vannak a héjon, a felületén lévő sárgásból egyből kiderül, édes-e a gyümölcs. Ugyanis minél sötétebb a folt, annál jobb; ez azt jelenti, hogy elég időt volt a napon, vagyis nem volt korán leszedve a dinnye. A folt a gyümölcsnek az a része, amelyik érintkezett a földdel.
2. Vizsgáld meg a szárát
A dinnyét akkor érdemes leszedni, ha száradni kezd a szára, ezért, ha az árusnál ezt látod, az jó jel. Sokszor az érést meggyorsítják azzal a földeken, hogy megcsavarják a szárat; ha ilyet látsz, azt inkább ne vidd haza, nem lesz olyan édes, mint amelyik természetes úton érett be. Még egy dologra érdemes a szárnál figyelni: szüreteléskor levágják a dinnyét, kifolyik belőle a lé, és cukros lerakódás formájában megmarad a száron. Ebből látszik, hogy friss-e a dinnye.
3. Nem mindegy, mekkora
Mielőtt elcsábulnál, hogy a legnagyobbat vidd haza, érdemes inkább a közepes méretű dinnyékre kacsintgatni – de azok közül a legnehezebbet válaszd.
4. Ne csak a hangra figyelj
Ha már kiszemelted a szimpatikus dinnyét, érdemes megkopogtatni. Mindenki tudja, hogy a jó dinnye kongó hangot ad, és ha tompa hangot hallasz, akkor jó eséllyel kásás a belseje. De azt kevesen tudják, hogy kopogtatásnál elsősorban nem is a hang a lényeg, hanem a rezgés. Ha kopogtatáskor a dinnye túloldalán finom rezgéseket érzékelsz az ujjbegyeiddel, akkor biztos, hogy érett, és finom darabot tartasz a kezedben.
5. A csíkos édesebb, a zöld zamatosabb
Az se mindegy, hogy milyen fajtát választasz: a csíkos is igencsak elterjedt, de sokkal vastagabb a héja, és bár édes, nincs olyan karakteres íze, mint a sötétzöld dinnyének.