tóth gabi
Döbbenetes összefüggést találtak a tudósok a kávé és a rák között.
Sokan el sem tudják képzelni a reggelt egy jó erős fekete nélkül. Most kiderült, hogy a kávénak sokkal több köze van a daganatos megbetegedésekhez, mint azt bárki hitte volna. Sokkoló adatokat tárt a nyilvánosság elé egy friss kutatás...
Azok, akik el nem tudják képzelni a reggelüket kávézás nélkül, szinte minden nap kapják a kéretlen intelmeket, hogy mennyire egészségtelen a kedvenc italuk. Most egy kicsit fellélegezhetnek: a Belfast-i Queen’s Egyetem kutatói ugyanis felfedezték, hogy a kávé védelmet nyújt a májrák kialakulása ellen.
Az egyetem kutatói csaknem félmillió embert vizsgáltak, akiknek egyharmada rendszeres kávéfogyasztó volt. És kiderült, hogy utóbbiaknak ötven százalékkal kisebb esélyük van arra, hogy hepatocelluláris karcinómával diagnosztizálják őket – ami tízből kilenc esetben a máj rosszindulatú daganatát okozza.
A kávébabban ugyanis nagy mennyiségben találhatók polifenolok, melyek megakadályozzák a rákos sejtek szaporodását, a koffein és az antioxidánsok pedig segítik megelőzni a kialakulásukat. A kutatást vezető Kim Tu Tran azonban hozzátette, hogy ez csak azokra igaz, akik nem fogyasztanak alkoholt, nem dohányoznak, és nem túlsúlyosak.
Nem mindegy azonban, hogy milyen kávét fogyasztunk: Nagy-Britanniában például a többség instant kávét iszik, ami nemhogy csökkenti, de egyenesen növeli a rákos daganatok kialakulásának esélyeit. Érdemes a minőségre törekedni, és lehetőleg szemes kávéból készíteni a reggeli ébresztő italt.