2 hónapja

Életmentő tippek: Így hűtsd a lakást, ha nincs légkondid

Épphogy fellélegeztünk az előző hőhullám után, máris jön a következő. Kínszenvedés, ha nincs légkondid, de néhány hűsítő trükkel elviselhetőbbé lehet tenni a kánikulát.

Újra 35 Celsius fokokra számíthatunk a napokban, és bár egy kicsit lehűlt a lakás, főleg a panelben gyorsan újra fel is melegszik. Az elviselhetetlen forróságban mindenki kivan: rosszul alszunk, egész nap kóválygunk, szó szerint a túlélésért küzdünk. Szerencsés, akinek van légkondija, és legalább otthon le tudja hűteni magát egy kicsit; de mit tehet az, akinek nincs ilyen gépe? Néhány praktikával elviselhetővé lehet tenni a forró napokat.

Fotó: Pixabay.com


 

1. A fordított ventilátor trükk

Szinte mindenkinek van otthon ventilátor, hiszen, bár nem hűti a levegőt, a hőérzeten igenis segít, ahogy keveri a levegőt. Egy apró trükkel azonban segíthet lehűteni is a lakást: ehhez mindössze a megfelelő helyre kell tenni. Este, amikor szellőztetsz, csinálj kereszthuzatot, és a ventilátort abba a szobába tedd, amelyiket nem akarsz lehűteni. Helyezd el az ablak elé, úgy hogy kifelé álljon. Így ugyanis kifelé nyomja a benti, meleg levegőt, és ennek hatására gyorsabban áramlik be a másik ablakon az esti hűvös levegő.

 

2. Zárj be mindent hajnalban

A kora reggeli szellőztetés után eressz le minden redőnyt, húzz be minden sötétítő függönyt, és egész napra hagyd így – ezzel hosszabb ideig meg tudod őrizni a lakásban a hűvös levegőt.

Fotó: Pixabay.com

3. Nem mindegy, mikor szellőztetsz

Este és hajnalban nyiss ki minden ajtót és ablakot, ha tudsz, csinálj kereszthuzatot, és, ha megteheted, hagyd nyitva éjszakára is az ablakokat.

 

4. Növeld a páratartalmat

A párolgó víz elvonja a hőt a levegőből, és ezáltal jobban fogod érezni magad. Érdemes emiatt gyakran felmosni, de az is sokat segít, ha bentre teregetsz mosás után. Hosszú ideig nem tart a hatása, és önmagában nem elég lehűteni a lakást, így érdemes más módszereket is bevetni.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!