1 hónapja

Így éljük túl idén a kánikulát

Újra itt a nyár, a hőség és a strandszezon. Sajnálatos módon ez nem jelenti azt, hogy a munka, a tömegközlekedés és az ezzel járó stressz ne lenne jelen a mindennapokban.

S mivel szemlátomást idén sem szolgálnak fel hűsítő koktélt a villamoson és nem legyeznek minket a dugóban ácsorgó buszon, kicsit ingerültebbek vagyunk a kelleténél. Íme néhány tanács, hogyan őrizhetjük meg nyugalmunkat munkábamenet?
 

Jókedvűen ébredünk a nyári nap sugaraira, elkészítjük az uzsonnát, kellemes nyugalomban elfogyasztjuk a reggeli gyümölcslevet netán még a hírekre is marad időnk. Aztán, mint már annyiszor, nagy levegőt veszünk és elhagyjuk a lakást. Felszállunk a buszra, villamosra, metróra. A különbség csak annyi, hogy már felszálláskor leolvad rólunk a ruha, az emberek tapadnak, szuszognak, izzadnak. Nem telik három percbe és már mindenkiben újdonsült esküdt ellenségünk látjuk, akinek egyetlen célja, hogy megkeserítse az életünket. Pedig valójában ők is csak ideges, a melegtől szenvedő dolgozó emberek, mint mi. 

 

Hogyan előzzük meg és kezeljük a nyári tömegközlekedés kritikus pillanatait.


Hideg zuhany

Indulás előtt, ha tehetjük, vegyünk egy gyors hideg zuhanyt. Igaz, hogy míg vacogunk a fagyos víz alatt, ez nem a legkellemesebb, de valósággal újjászületünk tőle. Frissnek, üdének érezzük magunkat és nem tapad ránk a ruha, amint kilépünk az ajtón. Arról nem is beszélve, hogy a hideg zuhany a vérkeringésünknek is jót tesz. Azonban az esetleges kellemetlenségeket elkerülendő, ne zúdítsuk rögtön magunkra a hideget, hanem fokozatosan hűtsük le a vízet. 

Induljunk el előbb


 

Míg télen egy kis futás a busz után, még pozitív hatású is lehet, addig nyáron ez koránt sem ajánlott. Próbáljunk meg korábban elindulni, hogy egyenletes, nyugodt tempóban közelíthessük meg a munkahelyünket. Ne kapkodjunk, ne fussunk, ne stresszeljünk. Folyamatos nyugodt légzéssel, és tiszta fejjel könnyebben jóval tovább tarthatjuk magunktól távol a hőség negatív hatásait. 
 

Mindig legyen nálunk víz
 

Mégha nem is mindig a legelegánsabb, egy palack ásványvízzel szaladgálni az utcán, mindenképpen legyen nálunk. Nyáron legalább napi két liter vizet kell fogyasztanunk, de ennél több is csak jót tehet. A melegben a hidratálás kiemelten fontos, és amennyiben ez elmarad nemcsak a bőrünk és egészségünk de idegrendszerünk is kárát láthatja. 

Olvasnivaló, zene


A hőségben elég nehéz elterelni gondolatainkat a tényről, hogy meleg van. Különösen mikor egy járműbe zárva, két megálló között a hőguta kerülget minket. Mindazonáltal, azzal, hogy ezen jár az eszünk, csak hergeljük magunkat és hatalmába vesz egy kellemetlen sokszor egész napra kiható stresszes alaphangulat. Így a meleg és a tömeg okozta nehézségek helyett próbáljunk másra koncentrálni. Amennyiben le tudjuk kötni figyelmünket valami mással, már nyert ügyünk van. Egy nyugtató kellemes zene, vagy egy jó könyv, kedvenc újság tökéletes erre a célra. Ezzel elkerülhetjük, hogy munkahelyünkre már pattanásig feszülő idegekkel érkezzünk.


A mosoly ereje

Bármennyire is az első reakciónk általában, hogy szörnyülködő arccal, elégedetlenül reagáljunk a minket körülvevők minden mozdulatára, nekünk is jobb, ha mosolygunk. Hiszen a többi utas is éppen olyan kellemetlenül érzi magát, mint mi, de közben még attól is félnek, hogy a környezetük esetleg rossz néven veszi egy-egy kényszeredett mozdulatukat. Nem csoda tehát, hogy stresszes a hangulat. Legyünk az elsők akik mosolyognak az őket körülvevőkre, s meglátjuk nem csak nekik, nekünk is javul a közérzetünk. A mosolyra ugyanis majdnem mindig mosoly a válasz. 

A tömegközlekedés mini-társadalma

Bár a tömegközlekedési eszközökön ez a bevett szokás, nemcsak környezetünk kizárása vezethet jóra. A társalgás, a nyitottság is segíthet jobb hangulatot teremteni a munkába és hazafelé menet. Számos busznak, vonatnak például megvan a maga kis mini-társadalma, mely bár folyamatosan változik, mégis általában erős maggal rendelkezik. Ugyanazok az arcok bukkannak fel s ülnek egymás mellé nap mint nap, s a kezdeti kínosan felszínes beszélgetések nemegyszer kellemes társalgássá, igaz barátsággá alakulnak. Automatikusan létrejönnek ülésrendek, és sokan már örömmel szálnak fel a buszra, hogy megoszthassák a tegnap este történteket, az „utazó társukkal“. A civilizáltságnak része, hogy az ember mindig új kapcsolatokat épít, hogy jobban érezze magát a bőrében. Ez persze nem azt jelenti, hogy erőltetni kellene a beszélgetést, de ha nyitottak vagyunk, és szeretünk társalogni, akár a vonaton is találunk ehhez partnert. Egy rossz utazást pedig semmi sem tesz elviselhetőbbé, mint egy társ – akár csak arra a fél-egy órára – akivel megoszthatjuk gondjainkat, örömeinket vagy akár csak saját túlélési tapasztalatainkat a nyári tömegközlekedés útvesztőiben. 


 


 


 


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kemény lépésre szánta el magát az Aldi

origo.hu

Egy pötty a mellbimbón: ennyiből áll Demi Rose bikinifelsője - fotók

borsonline.hu

Kiadták a riasztást, brutális eső tarolja le mindjárt ezeket a megyéket

hirtv.hu

Két lépcsőben emelkedik a gáz ára

mindmegette.hu

5 hiba, amit te is elkövetsz coleslaw készítése közben

vg.hu

Így reagáltak a Trumpnál végzett házkutatásra az amerikai politikusok

mandiner.hu

Pókember kötögetett a Budapestre tartó repülőn

lakaskultura.hu

Mérlegelj, mielőtt kinyitod a pénztárcád: 5 drága lakberendezési megoldás, ami olcsó hatást kelt

ripost.hu

Támogatás: kiderült, kik kaphatnak kedvezményes áron 4220 kWh áramot

ripost.hu

Most kell elrakni üvegbe a legmegosztóbb magyar savanyút, két hét múlva késő lesz

ripost.hu

Egzotikus betegségek terjednek Európában, ez az oka

nemzetisport.hu

Exkluzív dokumentumfilm-sorozatot forgatott Szalai Attiláról a BioTechUSA (x)

További cikkek

ÉLETMÓDI

Erre a 3 csillagjegyre komoly spórolás vár szeptembertől

ÉLETMÓDI

Kiégett a kertben a fű? Ne pánikolj, itt a megoldás!

ÉLETMÓDI

Zseniális ötlet, erre is használhatod a lehullott almát

ÉLETMÓDI

Így használd a klímát az autóban és spórolni tudsz a benzinnel

ÉLETMÓDI

Most kell elrakni üvegbe a legmegosztóbb magyar savanyút, két hét múlva késő lesz

ÉLETMÓDI

Egzotikus betegségek terjednek Európában, ez az oka

ÉLETMÓDI

Titokzatos eszközt küldött az űrbe Kína

ÉLETMÓDI

Cukkiniből leves? Igen, ezt a receptet ismerned kell