1 hónapja

Ezek az ősi magyar kutyafajták a legnépszerűbbek itthon

Egyáltalán nem mentek ki a divatból, sőt! Az ősi magyar kutyafajták okosak, hűséges társak, és könnyen beilleszkednek a családba. Mutatjuk, melyek a legnépszerűbbek!

Lehetetlenség lenne felsorolni, hányféle kutya él a magyar háztartásokban; de az biztos, hogy a divatos fajták mellett igencsak népszerűek az ősi magyar kutyafajták is. Nem véletlen, hiszen ezek az ebek többnyire szívósak, sokoldalúak, intelligensek és rendkívül magas az alkalmazkodóképességük. A régmúltban komoly feladatokat láttak el, elég csak a vadász-, vagy terelőkutyákra gondolni, ám ez nem jelenti azt, hogy ne tudnának beilleszkedni egy mai családba. Magas intelligenciájuk miatt rengeteg kutyás sportra alkalmasak – de természetesen mindegyikük másra. Az ősi magyar kutyafajták külföldön is egyre népszerűbbek. A 9 magyar kutyafajtát 2017-ben emelte a hungarikumok sorába a Hungarikum Bizottság. Közülük mutatunk be négyet, melyekből a legtöbben választanak, ha magyar kutyát szeretnének a családjukba.


 

Egyre népszerűbbek az ősi magyar kutyafajták.
Még mindig népszerűek az ősi magyar kutyafajták. Fotó: Shutterstock

Az ősi magyar kutyafajták legnépszerűbbje a vizsla

Szinte soha nem mond nemet a játékra egy magyar vizsla!
Fotó: Shutterstock

Egy igazi energiabomba, órákon át képes szaladni; de emellett nagyon kedves jellem, aki szeret a gazdája közelében lenni, és soha nem mond nemet egy kis cirógatásra. A magyar vizsla imád játszani, szinte nincs is olyan helyzet, ahol ne lehetne egy kis labdázásra rábírni. Szükség is van a sok játékra, hiszen aktív, mozgékony kutya, akit nem csupán fizikailag, mentálisan is érdemes lefárasztani – trükkök tanulásával, kutyás sportokkal. Ha a gazdi maga is aktív életet él, akkor tökéletes választás számára a magyar vizsla. Bundája nem igényel különösebb ápolást, vedléskor érdemes átfésülni, és a füleit, szemeit rendszeresen tisztítani. 


 Nem mindenkinek való a mudi

Határozott gazdira van szüksége a mudinak.
Fotó: Shutterstock

Egyre népszerűbb ez az ősi magyar juhászkutya, de mielőtt valaki a családjába fogad egy mudit, fontos tudnia, hogy kezdő kutyásoknak egyáltalán nem ajánlott a tartása. Rendkívül intelligens, gyorsan tanul: a kutyaiskolákban elsőként teljesíti a feladatokat. Szüksége is van az elfoglaltságra, hiszen az ősei egész nap birkanyájak, marhagulyák mellett dolgoztak, ahol önálló döntéseket is kellett hozzanak. Emiatt makacsnak tűnhetnek, akiket kemény kézzel kell nevelni – ám ez nem igaz, a mudik rosszul reagálnak a kiabálásra, büntetésre, viszont az tény, hogy következetességre, és kiskutya kortól fogva kiképzésre van szükségük. Rengeteg mozgást és sok foglalkozást igényelnek. Imádják a gazdájukat, általában „egy emberesek” – és akit kiválasztottak a családból, egész nap követik mindenhova.


 

Sértődékeny, imádnivaló szőrgombóc a puli

A legismertebb ősi magyar kutyafajta.
Fotó: Shutterstock

A legismertebb ősi magyar kutyafajta, zsinóros szőrzete, formás alakja mindenkit magával ragad. Akinek volt már pulija, tudja, hogy különleges kutyusok, hiszen kifejezetten kedvesek, családszeretők, és hajlamosak a sértődésre. Kifejezetten ugatós kutya, aki az élete árán is megvédeni a családját. Akárcsak a mudinál, nála is nagyon fontos a tanítás, nevelés, hiszen rengeteg viselkedésproblémának ágyazhatunk meg azzal, ha ezt elhanyagoljuk. Szeret tanulni, feladatokat végrehajtani, és fél szeme mindig a gazdáján van. Emellett nagy a mozgásigénye is. 


 

Egyidős a magyarsággal a kuvasz

Tévhit, hogy agresszív.
Fotó: Shutterstock

Már a honfoglalás idejéből is találtak leleteket, melyek arról árulkodtak, hogy a magyarokat a kuvasz ősei is kísérték. A hatalmas testű kutyák kiváló házőrzők, és egyre többen választják ezt a fajtát, annak ellenére, hogy rossz híre van: a köztudatban az terjed, hogy idővel minden kuvasz megbolondul, és a gazdája ellen fordul. Szakértők szerint ez azonban nem igaz, megfelelő neveléssel egyáltalán nem lesz agresszív a kuvasz, sőt: rendkívül hűséges a gazdájához. A nevelésének alapjait az első másfél évben kell lerakni, ezért csak tapasztalt kutyások számára ajánlott. Fontos a szocializáció, és az erőszakmentes, de határozott nevelés. 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zimány Linda sem bírta ruhában ezt a hőséget

magyarnemzet.hu

Vidéken és a fővárosban is tarolt a Fidesz-KDNP az időközi választásokon

borsonline.hu

Sokkot kaptak az orvosok, még ők sem vették észre, mi rejtőzik a tini testében

mandiner.hu

Tavaly közel 30 millió könyv fogyott Magyarországon

metropol.hu

Beleszédülsz, ha megnézed a 66 éves Besenyei Péter műrepülő-bemutatóját – Videó!

vg.hu

Visszaszivárognak az államok a gazdaságba

magyarnemzet.hu

Hordágyon vitték el a hazai vizes vb hihetetlenül peches játékvezetőjét

ripost.hu

Tóth Andi levetkőzött, rajongói nem térnek magukhoz - itt a vadító képsorozat

ripost.hu

Egyre durvábbak a magyar leánybúcsúk

ripost.hu

Ekkor kell felszedni a kertbe ültetett krumplit, mutatjuk a jeleket

ripost.hu

Ennek a három csillagjegynek szerelmet hoz a Rák jegyébe lépő Vénusz júliusban

További cikkek

ÉLETMÓDI

Ennek a három csillagjegynek szerelmet hoz a Rák jegyébe lépő Vénusz júliusban

ÉLETMÓDI

Ekkor kell felszedni a kertbe ültetett krumplit, mutatjuk a jeleket

ÉLETMÓDI

Ide utaznak legszívesebben az egyes csillagjegyek

ÉLETMÓDI

Krémes, habos és pillekönnyű: A málnás tiramisu mindent visz

ÉLETMÓDI

Íveljen gólt saját tetőkertjéből az Új Hidegkuti Nándor Stadionba!

ÉLETMÓDI

Egyre durvábbak a magyar leánybúcsúk