Létrehozva: 2022.05.09.
Módosítva: 2022.05.10.

Árulkodó jelek: Ezek a jelek biztosan mutatják, hogy empata vagy

Rendkívül érzékeny, különleges emberek, és éppen emiatt jobban kell vigyázniuk magukra, mint másoknak. Te vajon közéjük tartozol?

Nagy áldás, ha valaki empata, hiszen rendkívül magas az érzelmi intelligenciája, így mindig tudja, mire van szüksége a környezetében lévőknek. Nem pusztán jó emberismerők, ennél sokkal többre képesek: anélkül, hogy egy szót is váltanának a másik emberrel, tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy milyen érzelmei vannak, és mindenkihez együttérzéssel állnak. Ám emiatt nehezebb is egy empata élete, hiszen a rengeteg inger, amit mások érzései által kapnak, hamar leszívja az energiáikat. Ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy empata vagy-e – hiszen, ha igen, akkor fokozottan vigyáznod kell magadra. Ha ezek a tulajdonságok igazak rád, akkor közéjük tartozol.


 

Fotó: Pexels.com

1. Érzékenyek a zajokra

Az empaták érzékenysége nem korlátozódik a többiek érzelmeire, sokkal erősebben hatnak rájuk az zajok és az erős illatok. Egy idő után ingerlékenyek, nyugtalanok lesznek, ha valaki túl hangosan beszél a közelükben, vagy túlságosan hangosan hallgatja a zenét. Az erős illatok is intenzív érzelmeket váltanak ki belőlük, akár akarják, akár nem.

 

2. Erősek a megérzéseik

Mély sugallatok övezik a mindennapjaikat, melyekre általában hallgatnak is, mielőtt döntést hoznak; és utólag mindig kiderül, hogy helyesen tették. Mások tán csapongónak, meggondolatlannak tartják őket egy-két hirtelen döntésük miatt, de végül az élet mindig őket igazolja. Akár egy lakásbérlésről, akár egy párkapcsolatról van szó, a lelkük mélyén mindig érzik, mi a helyes választás.

 

3. Nem szívesen mennek tömegbe

A túlságosan sok érzelem, a hangok, illatok hamar lemerítik az energiáikat, ha tömegrendezvényre mennek, ezért ha tehetik, kerülik a nagy társaságokat. Ők azok, akik egy idő után észrevétlenül lelépnek egy-egy összejövetelről, hiszen szívesebben vannak egyedül a természetben, vagy az otthonuk csendjében. Ám emiatt nem kell lemondaniuk a társaságról: elég, ha hagynak maguknak időt az ilyen alkalmak után a feltöltődésre. Ugyanis ez nem jelenti azt, hogy nem szeretik az embereket maguk körül.

 

Fotó: Pixabay.com

4. Mindig kiszimatolják a hazugságot

Erős megérzéseik azonnal jelzik, ha valami nem stimmel, így rögtön tudják, ha valaki nem őszinte velük. Sokszor csak annyit érzékelnek, hogy valami nem kerek a másik sztorijában; és később mindig rájönnek, hol volt a hiba. 


 5. Nehezen állítanak határokat

Mivel szeretnek segíteni másokon, nehezükre esik nemet mondani; ám emiatt sokan ki is használják őket, így a saját dolgaik helyett sokszor a másikéval foglalkoznak. Fontos megtanulniuk, hogy attól, hogy nemet mondanak, még nem önzőek, és a határaik tartásával is lehetnek gondoskodó, szerető családtagok, barátok – ám önmagukra éppannyira figyelniük kell, mint másokra. Hiszen, ha nem tartják a határaikat, hamar elfogy a saját energiájuk.


6. Mindenki tőlük kér tanácsot

Szeretnek mások a közelükben lenni, hiszen mindenkit valódi figyelemmel hallgatnak meg, értik és érzik is, hogy mi zajlik a másik emberben. Emiatt sokszor tapasztalják, hogy a környezetükben lévők a tanácsukat kérik, ha fontos döntésre kerül a sor. Érdemes itt is meghúzniuk a határaikat, hiszen ha túl sokat vesznek magukra mások gondjaiból, hamar kimerülnek.

Fotó: Pexels.com

 

7. Érzik az emberek kisugárzását

Amint belépnek egy szobába, azonnal ráéreznek, milyen hangulat uralkodik odabent, legyen szó összejövetelről, családi találkozóról vagy munkahelyről. Az empaták a nyugodt légkört keresik, és olyan helyiségekben érzik jól magukat, ahol otthonosak a körülmények; ahol nem ezt tapasztalják, onnan menekülnének legszívesebben.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

mandiner.hu

Putyin elmondta, hogy megtámadná-e Európát

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

travelo.hu

Áprilistól ismét közvetlenül repülhetünk Budapestről ebbe az egzotikus fővárosba

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

ÉLETMÓDI

Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

ÉLETMÓDI

Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!