Létrehozva: 2022.03.01.

Eszméletlen, mire jó a kávézacc

Még mindig a kukába kerül nálatok a kávézacc? Felejtsd el, hogy kidobod, hiszen rengeteg mindenre használhatod a háztartásban!

Szerző Csiki Judit

A kávézacc hihetetlenül sokoldalú segítőtársad lehet a háztartásban. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns tulajdonságairól ismert, remek szagsemlegesítő, de akár még a narancsbőr ellen is beválik. És te még mindig egyszerűen kidobod? Mutatjuk, mi mindenre használhatod még. 

A kávézacc eltünteti a szagokat

A kávézacc magába zárja a kellemetlen szagokat, így bárhol bevetheted, ahol ilyenek keletkezhetnek. Tedd egy kis tálkában a hűtő polcára, és tarts belőle egy kisebb üveggel a konyhapulton. Ha a kezed átveszi a hagyma vagy a hal szagát, egyszerűen dörzsölj szét egy kicsit belőle a két tenyered között, majd öblítsd le. De beleköthetsz egy kevés kávézaccot egy kis tüllzacskóba is, hogy ebben helyezd el a sporttáskádban, a sportcipőd mellett.

Fotó: pixabay

Remek súrolószer

A kávézaccal hatékonyan távolíthatod el az odaégett, zsíros szennyeződést a tűzhelyről, a grillsütőről vagy a serpenyőkről. A márvány és gránit pultra viszont ne használd, mivel elszínezheti őket a kávé.

A kávézacc megpuhítja a húst

A kávézacc remekül puhítja a húst. Természetes savtartalma segít az izomszövetek lebontásában, enzimjei pedig remekül kihozzák az ízeket, így a kávés páctól sokkal puhább és finomabb lesz a sült. Keverj össze egy kis kávézaccot sóval és fűszerekkel, és sütés előtt dörzsöld át vele a húst. Le is főzhetsz még egy adag kávét a zaccból. Ilyenkor a kész folyadékot fűszerezd, és használd pácként 24 órán keresztül.

A kertben is hasznát veszed

A kávézacc remek nitrogénforrás, de foszfort, káliumot, vasat, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. Ha a kerted földjében kevés a tápanyag, itt az olcsó megoldás. Keverd össze a levágott fűvel vagy a komposzttal a kávézaccot, és szórd szét a kertben. Vigyázz, ne használj túl sokat, mert a savassága miatt árthat is a növényeidnek, ha eltúlzod! Ám ha eltalálod a mennyiséget, még a talajt fellazító rovarokat is odavonzza, míg a csigákat és hangyákat távol tartja.

A komposztot is gazdagítja

Ha van komposztálód, a kuka helyett mindig oda szórd a kávézaccot. A komposzt legfeljebb 25-30 százaléka legyen kávézaccból. A nitrogéntartalmú anyagokat, mint a kávézacc, jól kiegyensúlyozzák a széntartalmú komposztálható anyagok, például a levelek vagy a papír.

A kávézacc bőrradírnak is kiváló

Egyszerűen dörzsöld a kávézaccot a bőrödre zuhanyzás közben: nem oldódik fel a vízben, és tökéletesen eltávolítja a kiszáradt hámsejteket. Sőt, a benne levő koffein még a narancsbőrre is jó hatással van. Olvassz fel egy szappant gőz fölött egy kislábosban, keverj hozzá kávézaccot, és öntsd formába: máris kész a radírozó hatású szappanod!

Fotó: pixabay

A táskás szemre is gyógyírt jelent!

Tegyél belőle egy kicsit a szemed alatti ödémára, de vigyázz, ne dörzsöld az érzékeny bőrt! Hagyd fenn 10-15 percig: a koffein remekül lehúzza a táskákat, és a szem alatti sötét karikákat is segít eltüntetni.

A fejbőrödet is leradírozhatod vele

A hajápoló termékek maradéka elnehezíti a hajat, és akár a korpásodást is elősegítheti. De a kávézacc erre is gyógyír! Nedvesítsd be a hajadat, majd dörzsöld át a fejbőrödet és a fürtjeidet egy-két kanál kávézaccal. Végül moss hajat, ahogy szoktál, és élvezd a fellélegző fejbőrt és a fényes tincseket. A koffein a fejbőr vérkeringését is fokozza, így serkenti a hajnövekedést.

A kandalló tisztítószere

Ha van kandallód, tudhatod, hogy a hamu eltávolítása nem könnyű dolog. Szórj szét a kihűlt kandallóban egy marék kávézaccot, és máris könnyebb lesz onnan mindent kisöpörni.

Karbantartja a karcos bútort

A bútoron esett karcolásokat kisimíthatod, ha vízből és kávézaccból sűrű pasztát keversz, és fültisztító pálcikával felviszed a felületre, majd ott hagyod 10-15 percig. Nem tudja teljesen eltüntetni a karcot, de egy kicsit kiegyenlíti a színt és a textúrát.

Szerző Csiki Judit

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

vg.hu

Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

lakaskultura.hu

Új élet a városon kívül, egy kortárs stílusú otthonban

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

ÉLETMÓDI

Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

ÉLETMÓDI

Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!