3 hónapja

Így nyugtasd meg a gyereket, ha a háborúról beszélsz vele

Már minden magyar gyerek hallott az Ukrajnában zajló eseményekről, és abban minden szakértő egyetért: beszélni kell velük róla.

Az egész világ aggódva figyeli az eseményeket, amik a szomszédunkban történnek; a szülőket pedig az a kérdés is foglalkoztatja, mit és hogyan mondjuk erről a gyerekeknek. Az biztos, hogy hallgatni nem érdemes, sőt: beszélni kell a gyerekekkel a háborúról, hiszen szülőként meg tudjuk szűrni számukra az információkat, és megadhatjuk nekik azt az érzelmi biztonságot, ami segít feldolgozni a helyzetet. Nem mindegy azonban, milyen életkorban hogyan történik ez a beszélgetés. A szakemberek egyetértenek abban, hogy az őszinteség a legfontosabb ebben a helyzetben; és az, hogy szülőként összeszedetten és nyugodtan tudjunk beszélni velük.

Fontos, hogy beszélgessünk a gyerekekkel a háborúról. (Képünk illusztráció!) Fotó: Pixabay.com

 

 

A Promise Egyesület öt pontba foglalta, hogyan segíthetünk a gyerekeknek abban, hogy megküzdjenek a háború gondolatával.

 

 

Szakemberek szerint fontos, hogy legyünk elérhetőek, ha a gyerekeink beszélgetni szeretnének velünk a háborúról, ahogyan az is, hogy teret adjunk a kérdéseiknek. Mindig őszintén válaszoljunk, és figyeljük az érzelmi reakcióikat. Kérdezzünk is, hallgassuk meg őket, hogy mit hallottak, és hogyan éreznek a helyzettel kapcsolatban, hiszen a gyerekek számára fontos, hogy a nehéz érzéseiket otthon, biztonságos közegben megélhessék, és kibeszélhessék magukból. 

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt fontos az érzelmi támogatás (Képünk illusztráció!) Fotó: Pixabay.com

Fontos, hogy tartsuk szem előtt a gyerek életkorát, és annak megfelelően beszélgessünk velük a helyzetről. Ne magyarázzuk túl a helyzetet, és ne menjünk bele olyan részletekbe, ami szorongást, félelmet válthat ki belőlük. A kisebbeknek sokszor elég annyi magyarázat, hogy az országok néha harcolnak a területért, a nagyobbak pedig, bár megértik, mit jelent a háború, éppúgy igénylik a beszélgetést, hiszen őket sokkal jobban aggaszthatja a helyzet, mint a kicsiket.

A nagyobbakat jobban megviselik az események (Képünk illusztráció!) Fotó: Pixabay.com

Akárhány éves is a gyerek, arra mindig figyeljünk, hogy érzelmi támaszt kapjon a beszélgetés során, hiszen ez a kulcsa annak, hogy megnyugtassuk, ha feszült vagy szorong miatta. Már pusztán attól is megkönnyebbülnek, ha beszélhetnek a szülőkkel az aggályaikról; de a legfontosabb, hogy az érzelmeiket is kifejezhessék, biztonságban megélhessék. Biztosítsuk őket arról, hogy a felnőttek az egész világon keményen dolgoznak azon, hogy a helyzetet megoldják, így nem fognak bűntudatot érezni, amiért játszanak, találkoznak a barátaikkal. Sok gyermek számára az is fontos, ha segíthet a háború miatt bajba jutottakon, ezért keressünk számukra ilyen lehetőségeket: készíthetnek rajzokat a békéről, írhatnak levelet a döntéshozóknak, de akár adományokat összeválogatni, vásárolni is segíthetnek a szülőnek.

Bojti Andrea gyermekpszichológus YouTube videóban hosszabban, korosztályokra bontva osztotta meg a szülőkkel, hogy hogyan érdemes beszélgetni a gyerekekkel a háborúról. Kulcsfontosságúnak tartja, hogy beszéljünk a gyerekekkel, hiszen ettől nem lehet őket teljesen elzárni – de fontos, hogy minden gyerekkel a kora szerint, a saját szintjén beszéljünk.

 

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sárba tiporta a prémium konkurenciát az iPhone

origo.hu

Újabb sztár csatlakozott a szexuális szolgáltatásokat nyúltó OnlyFanshez! Nem is akárki!

borsonline.hu

„Anyu, anyu!” - Összeesett a Tisza-parton a vízbe fulladt fiú édesanyja

mandiner.hu

Videóüzenetet küldött a börtönből az oroszok által halálra ítélt brit katona

mindmegette.hu

Mi legyen az ebéd? 13+1 kajaötlet hétvégére, amitől tuti lesz a nyugodt délutáni szieszta

hirtv.hu

Sztrájkolnak a Ryanair dolgozói

origo.hu

Döbbenet, mire használnák a sisakot, amely jelez, ha viselője pornót néz

travelo.hu

Európa rejtett gyöngyszemei: Lengyelország kulturális régiói

origo.hu

Gyógyszerkészítmény az emésztési zavarok ellen (x)

mindmegette.hu

3 recept GYOZA gombóccal, ami azonnal a család kedvence lesz (x)

ripost.hu

Ámokfutó a Megyeri hídnál: itt a döbbenetes videó a tettéről

origo.hu

Horvátország tele van természettel…(x)

További cikkek

ÉLETMÓDI

Krémes, habos és pillekönnyű: A málnás tiramisu mindent visz

ÉLETMÓDI

Erre a 3 csillagjegyre üstökösként csap le idén nyáron a forró szerelem

ÉLETMÓDI

Így használd takarékosan a klímát, ezzel sokat spórolhatsz

ÉLETMÓDI

Ez a három csillagjegy született mázlista! Te közéjük tartozol?

ÉLETMÓDI

Ezt műveli titokban a kutyád, amikor elmész otthonról

ÉLETMÓDI

Megérkezett a pénteki horoszkópod furcsán kezdődik a hétvége,

ÉLETMÓDI

Így turbózzák fel újabban a strandokon a lángost