kulcsár edina
Felejtsd el az erős súrolószereket, válaszd helyettük ismét a szódabikarbónát!
Az egyik legkényesebb hely a konyhában a sütő, szinte senki sem szereti kitakarítani. Persze a végeredményt látni mindig jó érzés. Tedd félre a vegyszereket, talán a sütőben készülő ételeknek is jobb, ha vegyszermentes megoldást találsz. Hívd segítségül a szódabikarbónát. Készíts belőle te is masszát, meglásd, fantasztikus lesz az eredmény. Mutatjuk a szuper ötleteket.
Keverd össze a szódabikarbónát vízzel úgy, hogy egy jól kenhető pépet kapj belőle. Ezzel kend be a sütőt, majd hagyd állni 4-5 órára, vagy akár egész éjszakára. Műanyag spatulával kapard le a fellazult szennyeződést a sütőről, majd egy vizes szivaccsal tökéletesen töröld tisztára.
Kisebb szennyeződések esetén alkalmazhatod, vagy ha kellemetlen szag árad a sütőből. Tegyél citromos vizet egy tűzálló tálba, és azt helyezd a sütő rácsára. Kapcsold be a sütőt 100 C fokra és melegítsd 30 percen keresztül. Az idő leteltével, kapcsold le a sütőt és vedd ki az edényt, majd töröld át a kihűlt felületet vizes ronggyal és töröld szárazra.
Melegítsd a sütőt 125 C fokra, majd vizet és ecetet locsolj a piszkos felületre, szórd meg egy kis sóval. 15 perc után kapcsold ki, hagyd hűlni, távolítsd el a szennyeződést. Ez a módszer is enyhébb szennyeződés esetén válik be. A legütősebb, hidd el a szódabikarbónás massza!
A sütő rácsot érdemes alufóliával körbetekerni, így megkímélheted magad a későbbi körülményes takarítástól.