RETRO RÁDIÓ

Elárulta a szabolcsi háziasszony, hogyan lesz tökéletes a házi párizsi

Elárulta a szabolcsi háziasszony, hogyan lesz tökéletes a házi párizsi
Létrehozva2022. 02. 15. 14:40

Aki nem akar adalékanyagoktól és tartósítószerektől hemzsegő felvágottat enni, annak se kell lemondania a párizsi utánozhatatlan ízéről! Boros Vali erre is tud megoldást.

Semmivel nem hasonlítható  össze a párizsi íze, hiába legyintenek rá sokan: ez a felvágott a legjobb reggeli, és, ha minőségi alapanyagokból készül, nem csupán finom, de tápláló is. Ám sokan már le se veszik a boltok polcairól, hiszen tele lehet adalékanyagokkal, mesterséges színezékekkel és tartósítószerekkel. Ez főleg most aktuális kérdés, hiszen a koronavírus-fertőzésen átesettek rengetegen tapasztalták, hogy bár a fertőzést legyőzte a szervezetük, a vírus előhozott olyan gyulladásos bélbetegségeket, melyek mellett létfontosságú a tartósítószer-mentes étkezés. De párizsit nem csak a boltban lehet venni: néhány eszközzel, és egy jó recepttel magad is elkészítheted!

Fotó: Ripost

 

Boros Valit, a szabolcsi csodaháziasszonyt legtöbben a konyhai praktikáiról ismerik, több, mint százezer háziasszony követi az interneten, hogy milyen újabb csodával áll elő. Nem titkolja, hogy szeretne minél inkább visszatérni a gyökerekhez: vagyis tartósítószer- és adalékanyag mentes élelmiszereket tenni a család asztalára. Ehhez vegyszermentes konyhakertet tart fent, minden évben befőzi a bőséges termést, és saját vágású állatokból biztosítja maguk számára a húst. A hagyományos, adalékanyagmentes életmód mellett azonban nem kell lemondani a felvágottakról sem, Valika rendszeresen készíti a bolti termékek egészséges változatait otthon. Így nem maradhat ki a repertoárból a házi párizsi sem. Természetesen ennek a receptjét is megosztott a követőivel; érdemes egy próbát tenni vele, ha nem akarsz lemondani a párizsi ízéről!

Fotó: Boros Valéria (Facebook. Vali konyhája és kertje)

 

Néhány eszközt érdemes beszerezni a házi felvágott-készítéshez: Valika sonkaprést és kuttert, vagyis húsaprító gépet használ: utóbbi sokkal finomabbra darabolja a húst, mint a húsdaráló. Első kísérletezésnél használhatsz más aprítót is; a sonkaprés azonban szükséges kellék a házi felvágottakhoz.

 

A tökéletes házi párizsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 kg sertés lapocka
  • 30 dkg zsírszalonna
  • 20 gramm só
  • 1 gramm gyömbér
  • 2 gramm szerecsendió
  • 1 gramm kömény
  • 1 gramm hagymapor
  • 2 gramm paprika
  • 18 dkg zúzott jég (hűti és lazítja a húst)
Fotó: Boros Valéria (Facebook. Vali konyhája és kertje)

Elkészítés:

  • Daráld apróra a húst és a szalonnát, majd add hozzá a fűszereket, és zúzd össze a jeget.
  • Ezután tedd bele az aprítóba vagy kutterbe a darált masszát, add hozzá a fűszereket és a jég felét, és pár percig járasd a gépet. Ezután add hozzá a jég másik felét, és addig őröld, míg homogén massza nem lesz.
  • Ha ez megvan, jöhet a prés: tedd bele a masszát, és az egészet tedd egy éjszakára a hűtőszekrénybe.
  • Másnap a prést állítsd egy fazék vízbe úgy, hogy a víz addig érjen, ameddig a présben a húsmassza – ha alacsonyabban van, nyers marad a felvágott teteje.
  • 80 Celsius fokon abáld két és fél órán át a masszát – a sonkaprésekhez jár hőmérő is, így tökéletesen tudod szabályozni a hőfokot. A főzés után, ha kihűlt a massza, a préssel együtt a hűtőbe. Másnap már kivehető a présből a párizsi, és szeletelhető is.

 

Boros Vali elmondta, hogy az így készített párizsi fóliába csomagolva a hűtőben egy hétig áll el, de szeletelve és vákuumozva mindig fagyaszt le egy tíz szeletes adagot.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.