Brutális, milyen időjárás vár ránk az idei télen, ebben nem lesz köszönet

Az elmúlt években kimondottan enyhék voltak a telek, legfeljebb egy-két hétig voltak kemény mínuszok. Egy friss előrejelzés szerint idén mindez nagyon másképpen lesz...

Az elmúlt években megosztotta az embereket az enyhe téli időjárás: volt, aki a fűtésszámla miatt örült, hogy nem voltak kőkemény fagyok, a másik tábor szerint pedig szükség lett volna rájuk a kerti kártevők miatt. Idén nagyon úgy fest, hogy zord, kemény telünk lesz, állítja a Sever Weather Europe előrejelzése, mely szerint kimondottan hűvös hónapokra számíthatunk.

Az eddigi enyhe telek után idén bekeményíthet az időjárás. Fotó: Pixabay.com

Az előrejelzés szerint a téli időjárás a sarki örvény hatásai miatt lesz zordabb; ez az örvény ugyanis idén lehúzódhat Európa délebbi részeire, így hazánkra is. Bár hosszútávú előrejelzésről lévén szó, még sok a bizonytalanság, mégis több jel arra utal, hogy idén nem maradnak el a mínuszok.

A sarki örvény egy ciklon az Északi-sarkvidék felett. A közepén lévő nagy kiterjedésű, alacsonyabb nyomású terület az alsóbb légköri rétegekben található. Az örvény az óramutató járásával ellentétes irányban forog, és ha a ciklon gyorsan kering, megtartja a sarkok felett a hideg levegőt. Viszont ha a keringés gyengébb, a hideg levegő délebbre áramolhat, miközben a meleg levegő eljut északra. A számítások szerint idén várhatóan gyengébb lesz a ciklon, ami azt jelenti, hogy betörhet a hideg Közép-Európába. Bár egyelőre még nem lehet biztosat tudni, nem árt felkészülni, hogy komoly hidegek lehetnek télen – írta a Bors.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!