Létrehozva: 2021.08.19.

Hosszú távon kevésbé lehet hatásos a Pfizer

A Moderna és a vektoralapú vakcinák is hatékonyabbaknak bizonyultak a Pfizernél hosszabb távon.

Az elmúlt hónapokban a beoltottak között is nőtt azok aránya, akik megfertőződtek a koronavírussal, ami megkérdőjelezi a jóváhagyott koronavírus elleni vakcinák hatékonyságát. A legújabb nemzetközi tanulmányok szerint a jelenség hátterében az állhat, hogy idővel csökken az oltások által a koronavírussal szemben biztosított védelem. A kutatások arra is felhívták a figyelmet, hogy a leghatékonyabbnak tartott vakcina, a Pfizer hosszú távon nem nyújt magasabb védelmet, mint a Moderna vagy a vektoralapú vakcinák — számolt be a Financial Times.

Míg a korábbi kutatások az alfa- és béta-variánsokra vonatkoztatva vizsgálták a vakcinák által biztosított védelmet, újabb kutatásokra volt szükség, hogy megvizsgálják milyen hatásfokúak a delta-mutánssal szemben. Az oxfordi kutatók vizsgálatai alapján a vakcinák hatékonysága csökkent, mióta a delta-variáns vált meghatározóvá az Egyesült Királyságban.

A kedden publikált tanulmány szerint a Pfizer vakcina hatékonysága négy hónap alatt a felére csökkent, és a delta-variánssal megfertőződött beoltottak szervezetében ugyanakkora volt a víruskoncentráció mértéke, mint az oltatlanok esetében.

Érdekes módon amíg a Pfizer által nyújtott védelem gyorsan csökkent, az AstraZeneca hatásfoka alig apadt.

Az oxfordi tanulmány az első, amely arra következtetésre jutott, hogy hosszú távon az AstraZeneca hatékonyabbnak bizonyulhat, mint a Pfizer. Tomas Hanke, oxfordi immunológus professzor úgy véli, hogy az AstraZeneca azért biztosít hosszabb távú védelmet a Covid ellen, mert a vakcina által termelt tüskefehérjék hosszabb ideig jelen vannak szervezetben, ezáltal erősebb immunválaszt ad a szervezet.

A különböző tanulmányok más-más eredményre jutottak a Pfizer által biztosított védelem kapcsán: a korábban végzett kanadai és brit kutatások úgy vélték a tüneti megbetegedések ellen 80 százalék feletti védelmet ad a vakcina, a legújabb izraeli és oxfordi kutatások jóval alacsonyabbra értékelték a delta-variánssal szemben nyújtott immunitást.

A tanulmányok megállapították, hogy idővel az oltás hatékonysága csökken, ezért szükség lehet emlékeztető oltás beadására. az újabb variánsok könnyebben okozhatnak tünetmentes vagy tünetekkel járó megbetegedést az oltottaknál is. A Pfizer gyógyszergyártócég szerint a második oltás után 8 vagy 10 hónappal lehet szükséges az emlékeztető oltás beadatása.

A friss tanulmányok arra is fényt derítettek, hogy nem csupán az AstraZeneca, hanem a Moderna is nagyobb hatásfokkal bírhat a delta-variánssal szemben, mint a Pfizer.

Egy katari tanulmány arra világított rá, hogy két adag Pfizer oltás csupán 60 százalékban tudta megakadályozni a tünetmentes vagy tünetekkel járó megfertőződést, míg a Moderna 86 százalékos hatékonyságot mutatott.

A katari kutatók szerint ennek hátterében az állhat, hogy a Moderna nagyobb mennyiségben tartalmaz hirvívő RNS-t – azt a genetikai információt, mely megtanítja az immunrendszert a tüskefehérje lemásolására – , mint a Pfizer.

Mindkét vakcina kiváló, azonban a Moderna oltóanyagban több mint háromszor annyi RNS található, mint a Pfizer vakcinájában

— mondta Abu-Raddad, katari kutató.

A szakemberek egyelőre ódzkodnak attól, hogy hosszú távú következtetéseket vonjanak le az új tanulmányokból, mivel számos egyéb tényező, mint például a beadott oltás ideje, valamint az életkor is szerepet játszhat abban, miért kapják el a fertőzést az oltott személyek is. Tovább árnyalja a képet, hogy a statisztikai adatokban tünetmentes fertőzöttek aránya is jelentős.

A St Andrews Egyetem kutatói szerint az is hozzájárulhat a fertőzöttségi adatok emelkedéséhez, hogy egyre kevésbé ügyelünk a fizikai távolságtartásra, így óhatatlanul is megnő annak az esélye, hogy kapcsolatba kerülünk a vírussal, és netalán el is kapjuk. Ennek ellenére a tanulmányok egyetértettek abban, hogy a súlyos lefolyású megbetegedésekkel szemben továbbra is megfelelő védelmet adnak a vakcinák.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlai Dominik kezdett, drámai fordulattal ért véget a Liverpool meccse

origo.hu

Az őrjöngő Zelenszkij megpecsételte Ukrajna sorsát

borsonline.hu

Kiderült a titok! Ezért áll a bál Stana Alexandra és Meggyes Dávid között?

magyarnemzet.hu

Egy ismert orvosra csaptak le a rendőrök hálapénz elfogadása miatt

ripost.hu

Alekosz nem randizik akárkivel: „Csak olyan nővel találkozom, aki hajlandó velem egész éjszaka Zámbó Jimmyt hallgatni.”

origo.hu

Ijesztő dolog derült ki a túlzott testmozgásról

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2023. december 9-15.: Fordulatos napok jönnek

ripost.hu

Hátborzongató: valóra vált Baba Vanga idei jóslata - mi jöhet még?

mandiner.hu

A fiatalok pénzügyi forradalma - okos döntésektől a gazdag jövőig

ripost.hu

Ezek a csillagjegyek lapátolni fogják a pénzt 2024-ben

life.hu

Fontos nyomelem, amely elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

„Nem csak azért viszem, mert a név kötelez” – Zichy Anikó

ÉLETMÓDI

Kutyát kap a gyerek karácsonyra? Így lesz problémamentes az örökbefogadás

ÉLETMÓDI

Úgy érzed, eltávolodott tőled a gyereked? Itt vannak a pszichológus tanácsai

ÉLETMÓDI

Akár évekig is lappanghat bennünk: a 2-es típusú cukorbetegség 13 lehetséges jele

ÉLETMÓDI

Felpörög a fűtési szezon, így ellenőrizzük a radiátort!

ÉLETMÓDI

A randevúzási szakértő szerint ezt az egy kérdést mindig tedd fel a pasinak az első találkozón

ÉLETMÓDI

Négy hiba, amit tésztafőzés közben elkövethetsz