Jön a nőnap: fogadjunk, hogy ezt nem tudtad a tulipánról, meg fogsz döbbenni!

Igazi gasztronómiai különlegesség a konyhában való felhasználása.

Bármennyire is hihetetlennek tűnik, de léteznek ehető virágok, amelyeket salátába rakva, süteményt díszítve vagy akár a teának leszárítva nyugodtan lehet fogyasztani. Ilyen a tulipán is.

Fotó: Shutterstock

És bár a tulipánról az az elterjedt vélemény, hogy mérgező, ez nem teljesen igaz. A virág sárga belseje mérgező, ezért azt érdemes elkerülni vagy kivágni, de a szirmai nagyon is ehetőek! Sőt, a tulipán színétől függően a szirmok íze és édessége is változik, ezért borsóhoz, babhoz, de még uborkához is hasonlították már az ízvilágát. A halványabb színű szirmok édeskésebbek, az élénkebb színek, mint a sárga és a piros ízletesebbek. Előételek, saláták díszítésére, mártogatós szószok ízesítésére szokták leginkább felhasználni a gasztronómiában, de még csipsznek is nagyon finom. Medvehagymával együtt nagyon jó ízharmóniát alkot húsos receptek mellé is.

Színek és jelentéseik

A tulipán a közel-keleti kultúrában a szerelem és a nőiség jele.

Fotó: Shutterstock

A fehér tulipán az ártatlanság, a testi-lelki tisztaság megtestesítője. A sárga az irigységet, féltékenységet, reménytelen szerelmet szimbolizálja. A rózsaszín vagy piros tulipán mély érzelmeket és érzéki örömöket is kifejez. Minél sötétebb a szín, annál erőteljesebb az elköteleződés. A vegyes csokor az ajándékozott gyönyörű szemét hivatott dicsérni.

Történelmi érdekességek

Bár sokan a tulipánt ősi magyar virágnak tartják, sajnos csalódniuk kell, mert eredetileg Perzsiából és Törökországból származik, ahol vadon is nő ez a gyönyörű virág. Az azonban valószínűsíthető, hogy hazánkba jutott el először a virág, és innen ment tovább európai hódító útjára. A tulipán elnevezés a virág alakjából ered, perzsául a szó turbánt jelent. A szultánok rajongtak érte, a palota kertjében gyakran rendeztek tulipánünnepet is. Miután felbukkant Bécsben, Nagy-Britanniában, majd Franciaországban is megjelent. Az 1600-as években XIV. Lajos, a Napkirály uralkodása alatt ez az elegáns virág rendkívül közkedvelt lett. Hollandiában is ebben az időben kezdődött a tulipántermesztés mániája. Ekkor bizonyos tulipánfajták olyan drágák voltak, hogy egy hagyma vételárából egy csatorna parti házat lehetett volna venni Amszterdamban.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!