RETRO RÁDIÓ

Tépett hús: Ez a kaja a férfiak új kedvence, ízbomba

Tépett hús: Ez a kaja a férfiak új kedvence, ízbomba
D.K.
Szerző
D.K.
Létrehozva2021. 02. 05. 13:20

Nem kell sokat gondolkodni azon, hogy mi legyen a vacsora, segítünk! Nálunk a tépett hús mindent visz!

Unalmas a hamburger? Épp ideje leváltani! Amerikában a tépett hús már évek óta hódít, és egyre több helyen találkozni vele itthon is.

Fotó: Shutterstock

S hogy micsoda valójában az angol nyelvterületen „pulled pork”-ként (húzott malacként) ismert tépett hús? Istenien omlós, illatos, nagyon finom sertéssült, melynek jellegzetessége a füstös ízvilág. Szerencsére egy kis trükkel, ügyes fűszerezéssel otthon a sütőben is elkészíthető, méghozzá úgy, hogy a végeredmény garantáltan parádés lesz. Legjobb hozzá a sertéslapocka vagy a comb, esetleg tarja, ami alacsony hőfokon fél nap alatt omlósra puhul a sütőben. Akkor jó, ha a húst két villával könnyedén szálasra lehet tépkedni.

Érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni, mert garantáltan elfogy az utolsó falatig!

HOZZÁVALÓK

A húshoz

1,5-2 kg sertéscomb vagy sertéslapocka

A fűszerpasztához

  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 tk oregánó
  • 2 tk fűszerpaprika, lehetőleg füstízű!
  • 2 tk fokhagymapor
  • 1/2 tk cayenne bors
  • 3 ek barnacukor
  • 4 dkg só
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 5 ek étolaj
  • 5 ek víz
  • Az alaphoz

  • 1 fej vöröshagyma, felkockázva
  • 2 dl kechup
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek Worcester szósz
  • 2 ek. almaecet
  • Fotó: Shutterstock

    ÍGY KÉSZÜL

  • nap: Előkészítés
  • A száraz fűszereket keverjük össze, majd adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, az olajat és a vizet. A pasztával kenjük be a húst. Tegyük egy teljes éjszakára a hűtőbe.

     
    A bejegyzés megtekintése az Instagramon
     

    Holy Cow BBQ (@holycowbbq) által megosztott bejegyzés

    2. Másnap: sütés előtt ágyazzunk meg a húsnak

    Kapcsoljuk be a sütőt 130 fokra. Hevítsünk egy serpenyőben kevés olajat, ezen pirítsuk meg hirtelen a hús minden oldalát – ez pár perc. Emeljük át a húst egy tepsibe. A serpenyőben maradt zsiradékon pirítsuk le a kockára vágott hagymát, majd mehet rá a ketchup, az almaecet, a Worcester és szójaszósz. Ezt a szaftot ráöntjük a húsra, majd egy bevizezett sütőpapírral fedjük le a tepsit – igyekezzünk a sarkoknál rácsavarni.

    3. Indítsuk útjára a gyönyört!

    Csomagoljuk be alufóliával a sütőpapíros tepsit majd mehet a 130 fokos sütőbe 4-5 órára. Ha letelt az idő, a fóliát és a papírt vegyük le a tepsiről és igény szerint rápiríthatunk a húsra.

     
    A bejegyzés megtekintése az Instagramon
     

    Clint J Williams (@cookinwithclint) által megosztott bejegyzés

    Amikor csodálatos piros lesz, igény szerint fél órát pihentetjük a húst, majd két villa segítségével szálasra tépkedjük és már állhatunk is neki a szendvicskészítésnek!

     
    A bejegyzés megtekintése az Instagramon
     

    Red Dog Saloon (@reddogsaloon) által megosztott bejegyzés

    Mehet a zsömlékbe minden, mi szem-szájnak ingere: jégsaláta, hagyma, paradicsom, uborka, sajt, csalamádé, kechup, majonéz, chiliszósz, stb…

     
    A bejegyzés megtekintése az Instagramon
     

    Chelsea (@healthfulchel) által megosztott bejegyzés

     

     

     

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.