tóth gabi
Nem kell sokat gondolkodni azon, hogy mi legyen a vacsora, segítünk! Nálunk a tépett hús mindent visz!
Unalmas a hamburger? Épp ideje leváltani! Amerikában a tépett hús már évek óta hódít, és egyre több helyen találkozni vele itthon is.
S hogy micsoda valójában az angol nyelvterületen „pulled pork”-ként (húzott malacként) ismert tépett hús? Istenien omlós, illatos, nagyon finom sertéssült, melynek jellegzetessége a füstös ízvilág. Szerencsére egy kis trükkel, ügyes fűszerezéssel otthon a sütőben is elkészíthető, méghozzá úgy, hogy a végeredmény garantáltan parádés lesz. Legjobb hozzá a sertéslapocka vagy a comb, esetleg tarja, ami alacsony hőfokon fél nap alatt omlósra puhul a sütőben. Akkor jó, ha a húst két villával könnyedén szálasra lehet tépkedni.
Érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni, mert garantáltan elfogy az utolsó falatig!
HOZZÁVALÓK
A húshoz
1,5-2 kg sertéscomb vagy sertéslapocka
A fűszerpasztához
Az alaphoz
ÍGY KÉSZÜL
A száraz fűszereket keverjük össze, majd adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, az olajat és a vizet. A pasztával kenjük be a húst. Tegyük egy teljes éjszakára a hűtőbe.
2. Másnap: sütés előtt ágyazzunk meg a húsnak
Kapcsoljuk be a sütőt 130 fokra. Hevítsünk egy serpenyőben kevés olajat, ezen pirítsuk meg hirtelen a hús minden oldalát – ez pár perc. Emeljük át a húst egy tepsibe. A serpenyőben maradt zsiradékon pirítsuk le a kockára vágott hagymát, majd mehet rá a ketchup, az almaecet, a Worcester és szójaszósz. Ezt a szaftot ráöntjük a húsra, majd egy bevizezett sütőpapírral fedjük le a tepsit – igyekezzünk a sarkoknál rácsavarni.
3. Indítsuk útjára a gyönyört!
Csomagoljuk be alufóliával a sütőpapíros tepsit majd mehet a 130 fokos sütőbe 4-5 órára. Ha letelt az idő, a fóliát és a papírt vegyük le a tepsiről és igény szerint rápiríthatunk a húsra.
Amikor csodálatos piros lesz, igény szerint fél órát pihentetjük a húst, majd két villa segítségével szálasra tépkedjük és már állhatunk is neki a szendvicskészítésnek!
Mehet a zsömlékbe minden, mi szem-szájnak ingere: jégsaláta, hagyma, paradicsom, uborka, sajt, csalamádé, kechup, majonéz, chiliszósz, stb…