RETRO RÁDIÓ

Sünsavanyúság robbantotta fel a netet, csak lesnek a magyar háziasszonyok

Sünsavanyúság robbantotta fel a netet, csak lesnek a magyar háziasszonyok
D.K.
Szerző
D.K.
Létrehozva2021. 02. 01. 08:15

A Zuglóban élő Svetlikné Asbóth Márta sok mindent eltesz télire. A paprikák és hagymák közt tüskés zöldség is van, ezért mindenki csak így hívja, sünsavanyúnyág.

Első ránézésre mindenkinek az tűnt fel, milyen kívánatosan szép a vegyes zöldségekből összeállított házi savanyúság. A kép alapján friss, roppanós és gyönyörű színű minden darabja. Aztán persze sokan kiszúrták a kakukktojást, a zöld színű, tüskeböki zöldséget. Noha a fotót a profi háziasszonyokat tömörítő Vali hagyományos konyhája című Facebook csoportban osztotta meg Márta, gyorsan kiderült, hogy gyakorlatilag még senki sem látott ilyen zöldséget. Akadt, aki bogáncsnak nézte, más szőrös „izé”-ként emlegette, de volt, aki egyenesen azt kérdezte, mi az a süni?

Fotó: Svetlikné Asbóth Márta, Facebook, Vali hagyományos konyhája

Csak úgy záporoztak a kérdések a savanyúságot készítő Márta felé, aki szívesen válaszolt minden kíváncsi háziasszonynak. Kiderült, hogy a zöld tüskés zöldség nem más, mint indiai tüskés uborka, amit ő maga termesztett Kismaroson található telkén. A magot kereskedőtől szerezte be. Ám ez nem minden! Hiszen az igazán éles szeműek egy másik furcsa zöldséget is kiszúrtak Márta savanyúságában: a pici, sötétzölden sávozott ovális bogyót. Ez a bogyó a mexikói egérdinnye termése, ezt a növényt Márta szintén maga termeszti és miután többször tesztelte az egérdinnyét, bátran állítja, hogy nagyon finom.

A sünisavanyúság receptjét többen is kérték a háziasszonytól, de kiderült, hogy Márta nem pontos recept alapján, hanem érzésre állítja össze a felöntőlét, körülbelül így: a vízhez cukrot, ecetet és sót tesz, fűszernek mustármagot, fekete borsot és babérlevelet használ. Tartósítónak borkén port és szalicilt tesz a léhez: az eredmény isteni, roppanós savanyúság, ami egy év után is ugyanolyan finom.

Indiai tüskés uborka

(25 db mag 530 Ft) Jól bírja a szárazságot. Lágy, rövid tüskékkel fedett, hosszú száron hozza tojás alakú terméseit, melyek nyersen kellemes savanykás ízűek. Ázsiai és karibi ételeket készítenek belőle. Igénytelen növény. Hazánkban főleg savanyúságnak és salátának használják. Jelentős a vitamintartalma: kálium, magnézium, kalcium és ásványi anyagok. Csökkenti a gyomor és bélbetegségek hatását.

 

Mexikói egérdinnye

(20 db mag 300 Ft) Vetés: cserépbe márciustól májusig Vetésmélység: kb 0,5-1 cm Kelési hőmérséklet: 20-25 C fok Palántázás: fagyveszély elmúltával Egyes növények között legalább 1 méteres távolság legyen Szedhető: Júniustól az első fagyokig folyamatosan Mindenképp támasztékot igényel (kerítés, uborkaháló stb.) mivel szárai 2-3 méter hosszúra nőnek. Felhasználása: Friss fogyasztásra, vagy salátákhoz. Kiváló télire elrakható savanyúság készíthető belőle.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.