RETRO RÁDIÓ

Hoppácska, mi történt a szatmári szilvával!

Hoppácska, mi történt a szatmári szilvával!
D.K.
Szerző
D.K.
Létrehozva2020. 12. 17. 07:30

Nemhiába hívják csodabogyónak Szatmárban a szilvát, hisz annyi mindenre gyógyír ez a finom gyümölcs. A belőle készült lekvár önmagában orvosság, most pedig nem akármilyen elismerést kapott a szilvalekvár!

 

Fotó: Pixabay

A szilvának mintegy kétezer fajtája ismeretes világszerte, ebből is az egyik legfinomabb a szatmári szilva. Évszázadok óta főznek belőle a háziasszonyok hagyományos módon lekvárt, az ilyen módon tartósított gyümölcs egész évben végig kíséri étkezésünket és folyamatosan hozzájárul immunrendszerünk erősítéséhez.

 

Miért egészséges a szilva? A szilva A-, B- és E-vitaminban gazdag és rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. Emésztési zavarokra már őseink is előszeretettel fogyasztották, hiszen normalizálja a gyomor működését, de a benne lévő B-vitamin például nagyon fontos az idegrendszer számára és elősegíti az agy megfelelő működését is. Tudományos kutatások mutatták ki, hogy a javítja a szív egészségét, sőt, a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti. Emellett fáradságűző, serkenti a veseműködést és jótékony hatással bír a terhesség alatt is.

 

Fotó: Pixabay

Szatmárban a legfinomabb

A szilvának világszerte összesen 2000 fajtáját ismerjük, mi pedig különösen szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ugyanis a szatmári szilva mind közül az egyik legfinomabb. Bíró Csaba, a Szatmár Bereg Hungarikumaiért Egyesület elnöke arról beszélt, hogy a szatmári szilva különlegességét négy folyó: a Kraszna, a Szamos, a Tisza és a Túr hordalékából keletkezett, jó minőségű talaj, illetve a térségre jellemző mikroklíma adja, melynek köszönhetően a gyümölcs kissé édes-savanykás ízvilágú. „Az itt termő szilvában egyaránt jelen van a zamat – a savaktól – és a cukor. Példának okáért, ha Lengyelországban a gyümölcsök savasabbak, de kevésbé édesek, míg délen, Szerbiában a szilva édesebb, de jellegtelenebb az íze” – fogalmazott a szakértő.

Itt a szilvalekvár új módszere

A szatmári szilvából természetesen legalább ilyen finom szilvalekvár készíthető, sőt, egy új főzési eljárásnak köszönhetően most még finomabb és még egészségesebb a lekvár. Az új módszer szerint gömbvákum-üstben készül a lekvár: zárt térben, alacsony nyomáson és 100 Celsius-fok helyett 50 Celsius-fokos hőmérsékleten. Ez a módszer sokkal kíméletesebb, mint a hagyományos, hiszen a sűrűsödő gyümölcspépben megmaradnak a vitaminok, illetve az íz-illataromák, a lekvár pedig főzés közben nem ég le. Az Agricolae Kft. egyedi technológiával készülő lekvárjának értékeit most Magyar Termék védjeggyel ismerték el.

Tarol a gömbvákuumos szilvalekvár

Az Agricolae Kft. több mint két évtizedes munkáját a közelmúltban el is ismerték. ismertette, a Magyar Termék védjegyet a „Különleges minőségű szilvalekvár natúr 360g” és a „Különleges minőségű Szatmári szilvalekvár Nemtudom szilvából 240g” termékük kapta meg, többi lekvárjukat a Hazai Termék védjeggyel látták el.

Zsigerből érezzük a lényeget

„A védjegy számunkra azért fontos, mert ez egy lépcsőfok az eredetvédettség eléréséhez. Magyar Termék csak olyan termék lehet, amely hazai alapanyagból készül és a feldolgozás minden lépése itthon történik. Mivel szilvalekvárjaink hozzáadott cukor nélkül készülnek, így ezek a termékeink abszolút megfeleltek a törvény által támasztott kritériumoknak. Úgy gondoljuk, hogy a jó szilvalekvár készítése a szatmári régió hagyományaiban mélyen gyökerező tudás, mely kultúránk részét képezi” – mondta a szakember.

Most pedig jöjjön egy igazán klasszikus és isteni finom szilvalekváros recept:

Szilvalekvárral töltött tepertős papucs

(Az alábbi kép illusztráció)

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Gusto Delicate Tata (@gusto_tata) által megosztott bejegyzés

 

Hozzávalók:

• 50 dkg liszt

• 1ek cukor

• 3dl joghurt

• 3dkg élesztő

• só

• bors

• 30dkg tepertőkrém

• 2db tojás

• 1üveg szilvalekvár

• fahéj

• porcukor

Elkészítése:

1. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a cukorral és egy evőkanál joghurttal felfuttatott élesztőt. A tetejére lisztet szórunk, 10 percig állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a sót, a borsot, a darált tepertőt, egy tojást, a maradék joghurtot és összegyúrjuk.

2. A tésztát kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk, majd megtöltjük lekvárral és az ellentétes széleit felhajtva papuccsá formáljuk. Ha túl híg a lekvár, egy tojás sárgáját belekeverhetünk, ettől jobban összesül.

3. A kifliket sütés előtt tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul. Amikor kihűlt, fahéjas porcukorral megszórjuk.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.