RETRO RÁDIÓ

Kábítás vagy igazság, mi a helyzet a sörrel?

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2020. 06. 11. 12:02

Persze, tudjuk, folyékony kenyér meg ilyesmi. De vajon miért is iszik évezredek óta sört az emberiség? Csak azért, hogy kicsit vagy nagyon be találjon rúgni?

A sör legnagyobb előnye, hogy olyan alapanyagokból készül (komló, élesztő, maláta), melyek valójában tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Csak kevesen tudják, de meglepően jó hatással van a szervezetre 1-1 pohár frissen habzó sör.

Persze nem mindegy az sem, hogy mennyit iszunk belőle! A túlzásba vitt sörfogyasztás nem előnyökkel jár, hanem inkább egészségügyi gondokat okoz. Úgyhogy bármennyire is csábító, nem érdemes arra építeni, hogy napi 3 korsó sörrel szuper egészségesre ihatjuk magunkat. Az ideális mennyiség naponta kb. 3 deci. Ez pedig nagyon is jól tud esni egy meleg, nyári délutánon, vagy egy kellemes, langyos estén, például grillezés közben...

  • Viszlát, vesekő
  • Sok benne a magnézium, kevés benne a kalcium, ráadásul vízhajtó, úgyhogy bizonyítottan csökkenti a vesekő kockázatát.

  • Csökkenti a rák esélyét
  • A sörben oxidációs folyamatokat gátló anyagok találhatók, ez pedig megakadályozza a szabad gyökök kialakulását, magyarul csökkenti a rák kockázatát.

  • Megóv a szívrohamtól és a stroke-tól
  • A kutatások azt mutatják, hogy a sör akár felére képes csökkenteni a szívroham kockázatát, méghozzá azért, mert segít megakadályozni a koleszterin lerakódását. Hasonló mértékben csökkent a stroke valószínűsége is, mert a sör hatására az erek rugalmasabbá válnak, javul a vérellátás, így kisebb az esélye a vérrögök képződésének.

  • Védi a gyomrot
  • A sör megvéd az úgynevezett Helicobacter pylori nevű baktériummal szemben, ami nehezen és keveseknél ismerhető fel, mégis sok komoly gondot tud okozni. Felelős lehet többek közt a gyomorfekélyért és a gyomorrákért is, és naná, hogy egyikre sem vágyunk!

  • Segít a fogyásban
  • Nem elírás! A sör bizony nem feltétlenül hizlal, hanem a fogyásban is tud segíteni. Van benne egy olyan vegyület, ami csökkenti a hízás kialakulásának veszélyét. Sajnos ahhoz, hogy a fogyás igazán beinduljon, naponta több mint 3000 korsóval kellene meginni… Na de a lényeg mégis az, hogy nem kell rettegni attól, hogy a sörtől feltétlenül hízásnak indul az ember.

    Na és a veszélyek?

    Dán tudósok is végeztek kutatásokat a sörfogyasztással kapcsolatban, a kísérletben 29 éven(!) keresztül csaknem 30 000 ember vett részt. Megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik heti 7-21 pohár sört ittak, a nyelőcsőrák kockázata háromszor olyan nagy volt, mint a sört egyáltalán nem fogyasztóknál. A sör előállításához használt gabonában szerintük lehetnek penészgombák által termelt toxinok (mycotoxin), is, amelyek az idegeket és az immunrendszert károsítják.

    A „sörhas” kifejezés nagyon sok európai ország nyelvében megvan, így adódik a kérdés: tényleg nagy hasunk lesz a sör miatt? A rövid válasz szerint igen.

    A sör 95 százalékban víz. Emellett gabonaszármazékokat, szénhidrátot és hasznos ásványi anyagokat is tartalmaz, továbbá természetesen alkoholt is. De a sör a legkisebb alkoholtartalmú szeszes ital. Ráadásul, a hasznos ásványi anyagok között van az emberi szervezetnek nagyon fontos magnézium. Továbbá a sörben vannak ugyancsak jelentős B-vitaminok. Kedvező a hatása az emésztésre is. Ami viszont veszélyes: a sör étvágyat gerjeszt, és ezt sokan rendkívül hizlaló, rágcsálni valókkal enyhítik: mogyoróval, csipsszel, egyebekkel.

    Mint mindenben, a sörfogyasztásban is a mérték az igazi érték, hiszen a túlzásba vitt alkoholfogyasztás idővel a máj elzsírosodásához, majd májzsugorhoz, végül pedig májrákhoz vezethet.

     

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.