tóth gabi
Hihetetlen dologra mutatott rá egy nő: tovább lesz friss az uborka egy egyszerű trükktől.
Vírusként terjed az a videó, amelyre a Buzzfeed bukkant. Egy nő „megfejte” az uborkát, ami bár bizarrul hangzik, állítólag nagy hasznát vehetjük. A levágott végét kell addig dörzsölni az uborka többi részéhez, amíg egy tejszerű nedvesség nem jön a zöldségből.
@basicallyperkfectmilking a cucumber?##healthheroes ##kitchenhacks ##cucumber ##fyp♬ original sound – basicallyperkfect
Állítólag így sokkal tovább eláll a hűtőben, hosszabb ideig lesz friss és ízletes az uborka.
Kis kutatás után ki is derül, hogy a tökfélék, így egyes uborkafajták jellegzetes kémiai alkotóelemei a keserű triterpének (cucurbitacin). Ez a vegyület nagy mennyiségben mérgező, hánytató hatású, és a növény sziklevelében és a termés kocsány felőli végében, közvetlenül a héj alatt képződik nagy mennyiségben, különösen a növény számára kedvezőtlen feltételek hatására. Kis mennyiségben azonban nem okoz egészségügyi problémákat. Oldalanként két-két percnyi dörzsöléssel állítólag a cucurbitacin kicsapódik az uborkából és a keserű mellékíznek búcsút is inthetünk.