Még éppen csak kitavaszodott, de a karanténban ücsörgő férfiak nem bírtak tovább várni, elővették, amit ilyenkor elő kell. Ami régen kicsinek bizonyult, most olyan nagy, hogy nem bírnak vele...
Végre beütött a jó idő, és nem is akárhogy: sokszor húsz fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, szikrázó a napsütés, ébred a természet. Kirándulni, szomszédolni, parkba menni nem lehet a koronavírus-járvány miatt – hát sok férfi úgy döntött, nem vár májusig, előveszi most a bográcsot! Egyre több bejegyzés jelent meg a közösségi oldalakon a szűk családi körben főtt finomságokról. Egyetlen apró gond van: hogy vendégeket nem lehet hívni, így igencsak elszaladhat a ló a mennyiséggel. Ilyenkor derül ki, hogy van bizony, hogy túl nagy a bogrács! De ez igazán nem jelenthet problémát, főleg, ha gyerekek is vannak a családban. Nem is panaszkodik senki, hogy nem fogyott el a bográcsban főtt tavaszi ebéd, sőt: inkább mindenki dicsekszik a főztjével. Mutatjuk a két legnépszerűbb receptet!
Fotó: Profimedia
1. Paprikás krumpli
Fotó: Pixabay
Hozzávalók:
20-25 dkg füstölt kenyérszalonna
1 kg krumpli
3 fej vöröshagyma
20 dkg füstölt parasztkolbász
2 db zöldpaprika
1 evőkanál zsír
2-3 babérlevél
4 gerezd fokhagyma
fűszerpaprika
Elkészítés:
Fotó: Pixabay
Tegyük a bográcsba a zsírt, majd ha felolvadt, mehet bele a kockára vágott szalonna. Amikor üvegesedni kezd, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és a karikákra vágott parasztkolbászt.
Amikor a hagyma megpirult, vegyük le a bográcsot a tűzről, és adjunk hozzá 2-3 evőkanál fűszerpaprikát. Pár percig hagyjuk sülni a paprikát is.
Mehet a bográcsba a darabokra vágott krumpli, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy két ujjnyira ellepje. Tegyük hozzá a fűszereket és a sót, majd forrás után kevergetés, rázogatás mellett főzzük puhára a krumplit.
Fehér kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.
2. Vörösboros sertéspörkölt
Fotó: Pixabay
Hozzávalók:
1 kg sertéshús (comb, tarja, karaj vagy csülök)
3 nagy fej vöröshagyma
10 dkg füstölt csemege szalonna
2 db babérlevél
2 evőkanál őrölt pirospaprika
4 gerezd fokhagyma
2-3 dl száraz vörösbor
Elkészítés:
Fotó: Profimedia
Kiolvasztjuk a bográcsban a szalonna zsírját, ezen megpirítjuk az apróra vágott hagymát.
Hozzáadjuk a kockákra vágott húst, amit felöntünk a vörösborral. Húsz percet pároljuk benne, majd felöntjük annyi vízzel, hogy kétujjnyira ellepje a húst.
Mehet bele a pirospaprika, a darabokra vágott fokhagyma és a babérlevél.
A húst lassú tűzön, körülbelül másfél óra alatt puhára főzzük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.