Létrehozva: 2020.03.12.

Az e-cigarettát szívók könnyebben kapják el a koronavírus fertőzést

Az Amerikai Egyesült Államok egészségügyi hatóságai hívták fel erre a figyelmet, miután e-cigarettát szívó huszonévesek is elkapták az egyre durvábban terjedő betegséget.

Bill De Blasio New York polgármestere hívta fel a figyelmet arra, hogy azok a huszonévesek akiknél koronavírus megbetegedést diagnosztizáltak New Yorkban egytől-egyik évek óta e-cigarettáztak.

Márpedig az e-cigaretta köztudomásúlag kisebb-nagyobb gyulladást okoz a tüdőben, ami aztán sérülékennyé teszi őket a vírusfertőzésekkel szemben. Különösen veszélyes ez egy olyan betegség esetében, mint a koronavírus- fertőzés, ami a krónikusabb esetekben tüdőgyulladást okoz és legtöbbször a súlyosabb esetekben ez okozza a beteg halálát.

De Blasio szerint az 50 év feletti és a szívbetegségben, tüdőbetegségben, rákban, immunrendszeri megbetegedésekben vagy cukorbetegségben szenvedő személyek vannak a legnagyobb veszélyben.

Hangsúlyozta azonban, hogy a dohányzás vagy az e-cigaretta a fiatalabb embereket is a sérülékeny és veszélyeztetett csoportokba sorolja.

„Ha dohányos vagy e-cigarettát szívsz akkor nagyon nagy az esélyed, hogy elkapd a koronavírus” – mondta de Blasio vasárnap az újságíróknak. „Ha dohányos vagy jó alkalom ez arra, hogy leszokj róla.” tette hozzá.  

Az e-cigaretta veszélyeit már bizonyították A magyar törvényi meghatározás szerint: „elektronikus cigaretta: olyan egyszer használatos, vagy utántöltő flakonnal és tartállyal vagy egyszer használatos patronokkal után tölthető elektronikus termék, amely szipkán keresztül nikotintartalmú vagy nikotin mentes pára fogyasztását teszi lehetővé Az elektronikus cigaretta kétségkívül káros az egészségre, és szabályozni kell használatát – olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) újonnan közzétett jelentésében, amely egyben nem tanácsolja az e-cigarettát azoknak sem, akik le akarnak szokni a dohányzásról. Az e-cigarettát szívók azt gondolják, hogy ezek a termékek biztonságosabbak és kevésbé károsak, mind a dohány alapú cigaretták, de egyre több bizonyíték van arra, hogy a nikotin káros mind a hagyományos cigaretta, mind az e-cigaretta szívása esetében. Nincs semmi bizonyíték arra, hogy az e-cigaretták biztonságosabbak. Az Egyesült Államokban egyre nagyobb mértékben szoknak rá a fiatalok az e-cigarettára – nyilatkozta a WHO képviselője majd hozzátette: a világszervezet szerint szükség van az e-cigaretta szabályozására. Be lehet tiltani, de ha nem tiltják be, szabadon nem lenne szabad terjeszteni a piacon, mivel a fiatalok rászoknak. Az e-cigit szívóknál gyakoribbak a szívbetegségek, mint az eszközt nem használók körében, és szívása károsíthatja az agy működése számára fontos őssejteket. Ráadásul az e-cigaretta kisebb-nagyobb gyulladást képes okozni a tüdőszövetekben, amelyik így fogékonyabbak lesznek bármiféle fertőzésre. Az elektromos cigaretta veszélyei kapcsán már feltárták a kutatók azokat a molekuláris mechanizmusokat, amelyek előidézik az eszköz ér-, agy- és tüdőkárosító hatását. Különösen veszélyes ez olyan betegségek esetében, amelyek ugyancsak légzőszervi megbetegedéseket okozhatnak. Ilyen a koronavírus-fertőzés is. Ma már egyértelmű orvosi bizonyítékok vannak arra, hogy az elektromos cigaretták növelik a szívbetegség, a rák vagy a légúti kórok kockázatát, állatkísérletekben már találtak arra utaló eredményeket, hogy a hosszú távú e-cigaretta-használat fokozhatja az említett betegségek veszélyét. A napi e-cigarettázás jelentősen, majdnem duplájára növeli a szívroham kockázatát, a hagyományos cigaretta napi szívása majdnem megháromszorozza. Az amerikai járványügyi központ szerint az Egyesült Államokban 3,6 millió fiatal szív e-cigit. 2019-re egyetlen év alatt 78 százalékkal nőtt számuk.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jött az őrült spanyol és fejbe rúgta a magyar szövetségi kapitányt

origo.hu

Drámai következményekkel járhat a NATO-főtitkár kijelentése

borsonline.hu

A rajongók elhűltek: fekete-fehér fotóval jelentette be Vilmos herceg a hírt

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

origo.hu

Fontos hír érkezett III. Károly király egészségügyi állapotáról

travelo.hu

A kihalás várhat erre a szeretnivaló állatfajra

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Kellemetlen: Till Attila nagyon megszívta, erre még ő sem számított

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Igazi rekord! 53 kilót fogyott Dorottya! Ez a titkos módszere!

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!