RETRO RÁDIÓ

Jó bort választani másképp is lehet! De hogyan?

Jó bort választani másképp is lehet! De hogyan?
RIPOST
Szerző
RIPOST
Létrehozva2019. 09. 19. 12:40

A híres borvidékek árnyékában méltatlanul feledésbe merült kis Neszmélyi borvidéken jártunk, és óriási élménnyel lettünk gazdagabbak.

Sokan még mindig tanácstalanul állnak a szupermarketek polcai előtt, azon töprengve, hogy melyik magyar bort is emeljék le. Többnyire végül az ár alapján választanak, és bizony sokszor csalódnak.

 

Egészen más a helyzet azonban, ha valaki már járt egy borvidéken, és személyesen is találkozott magával a borásszal, módja volt megkóstolni a pincészet borait, és eldönteni, melyik bor áll az ízléséhez legközelebb. Ezért is indította útjára a Magyar Turisztikai Ügynökség bormarketingért felelős részlege a „Magyar Bor Személyesen” programot, ami a borkedvelőket arra biztatja, hogy járja be a hazai borvidékeket és ne csak a legismertebbeket.

Felfedezésre váró Neszmély

Utunk ezúttal a Neszmélyi borvidékre vezetett, melynek rangja, hírneve kissé elsikkadt a viharos évszázadokban. Pedig már a XIII. században királyi udvarokba szállítottak innen bort, és a XIX. században a komáromi polgári étkezések mellé nem hiányozhatott neszmélyi bor. Hosszú ideig Neszmély nem is volt önálló borvidék, ám az 1970-es évek szőlőtelepítéseinek köszönhetően, elsősorban a Dunára néző hegyek domboldalain, ismét önálló borvidék lett, ahol ma már összesen több mint 1000 hektáron folyik szőlőtermesztés, így a Neszmélyi Borút egyesülethez tartozó 16 település kisebb-nagyobb pincészeteiben egyre izgalmasabb borok készülnek. Ez a borvidék inkább az élénk savú fehérbort szeretőknek kedvez; az itt készülő borok frissek, tüzesek, illatosak és aromában gazdagok.

 

Első állomásunk Baj, a Turay család pincészete, melynek ősi pincéjét még a kapucinusok építették. Mindössze 4 hektáron gazdálkodnak, ám a család története a szőlőtermesztésben, és a borkészítésben egészen a XVII. századig nyúlik vissza. A pincénél járva nem csupán fehér borokat kóstolhatunk, hanem szép savú vörösöket, sőt pezsgőt is.

Dunaszentmiklóson a Kősziklás Borászatot egy szőlész-borász tulajdonos pár alakította ki 2008-ban. Nyíltan vallják magukat „kísérletező borászatnak”, hiszen céljuk, hogy megtalálják azokat a szőlőfajtákat és a hozzájuk leginkább illő borkészítési eljárásokat, melyek jól tükrözik a Neszmély borvidék valódi értékét. Elsősorban „reduktív” jellegű fehér- illetve rozé borokat készítenek, de egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a fahordós fehér és vörösborok is.

Pixabay

Hilltop, a borvidék zászlóshajója

Nem túlzás azt állítani, hogy a borvidék újkori hírnevét a Hilltop pincészet alapozta meg Neszmélyen, melyet éppen 26 éve alapítottak, és tavaly az Év Pincészetének is választottak. Jó értelemben vett nagyüzemi borászatba érkezünk, hiszen 400 hektárról szüretelik a szőlőt minden évben, melynek feldolgozása elképzelhetetlen lenne a legkorszerűbb logisztika és technológia nélkül. A személyes közreműködés azonban így sem marad el, hiszen Kamocsay Ákos tulajdonos-főborász szeme és keze ott van a „vezérlő panelek” minden gombján. Az évről-évre megbízható, egyenletes minőség eredménye az is, hogy, aki Hilltop bort emel le a polcról, az garantáltan nem csalódik.

 

Sajátos borkóstolás Kesztölcön

A finom borok mellé egészen egyedi hangulatú programok résztvevői lehetnek azok, akik a kesztölci Szivek pincészetbe ellátogatnak. Családi borászat, melyet az apa és két fia visz, akik már sokadik generációként folytatják, amit őseik még a XIX. században elkezdtek.

Nevükkel alliterálva szívüket, lelküket beleadják a szőlőművelésbe, a borkészítésbe és a vendéglátásba. Akár egy hétvégét is el lehet tölteni náluk, hiszen a szőlők között sátrakat is fel lehet állítani, este fent a hegyen bográcsban készülnek a finom falatok, ébredés után pedig a reggeli is a hegyen fogadja a vendégeket.

Érdemes tehát személyesen is ellátogatni a pincészetekbe, felfedezni közben a táj szépségét, történelmi emlékeit. Ráadásul a finom borok mellett a borászokkal való találkozás különleges élményt jelent.

 

A Neszmélyi borvidékről bővebben itt olvashatsz.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.