Létrehozva: 2019.09.19.

Jó bort választani másképp is lehet! De hogyan?

A híres borvidékek árnyékában méltatlanul feledésbe merült kis Neszmélyi borvidéken jártunk, és óriási élménnyel lettünk gazdagabbak.

Szerző RIPOST

Sokan még mindig tanácstalanul állnak a szupermarketek polcai előtt, azon töprengve, hogy melyik magyar bort is emeljék le. Többnyire végül az ár alapján választanak, és bizony sokszor csalódnak.

 

Egészen más a helyzet azonban, ha valaki már járt egy borvidéken, és személyesen is találkozott magával a borásszal, módja volt megkóstolni a pincészet borait, és eldönteni, melyik bor áll az ízléséhez legközelebb. Ezért is indította útjára a Magyar Turisztikai Ügynökség bormarketingért felelős részlege a „Magyar Bor Személyesen” programot, ami a borkedvelőket arra biztatja, hogy járja be a hazai borvidékeket és ne csak a legismertebbeket.

Felfedezésre váró Neszmély

Utunk ezúttal a Neszmélyi borvidékre vezetett, melynek rangja, hírneve kissé elsikkadt a viharos évszázadokban. Pedig már a XIII. században királyi udvarokba szállítottak innen bort, és a XIX. században a komáromi polgári étkezések mellé nem hiányozhatott neszmélyi bor. Hosszú ideig Neszmély nem is volt önálló borvidék, ám az 1970-es évek szőlőtelepítéseinek köszönhetően, elsősorban a Dunára néző hegyek domboldalain, ismét önálló borvidék lett, ahol ma már összesen több mint 1000 hektáron folyik szőlőtermesztés, így a Neszmélyi Borút egyesülethez tartozó 16 település kisebb-nagyobb pincészeteiben egyre izgalmasabb borok készülnek. Ez a borvidék inkább az élénk savú fehérbort szeretőknek kedvez; az itt készülő borok frissek, tüzesek, illatosak és aromában gazdagok.

 

Első állomásunk Baj, a Turay család pincészete, melynek ősi pincéjét még a kapucinusok építették. Mindössze 4 hektáron gazdálkodnak, ám a család története a szőlőtermesztésben, és a borkészítésben egészen a XVII. századig nyúlik vissza. A pincénél járva nem csupán fehér borokat kóstolhatunk, hanem szép savú vörösöket, sőt pezsgőt is.

Dunaszentmiklóson a Kősziklás Borászatot egy szőlész-borász tulajdonos pár alakította ki 2008-ban. Nyíltan vallják magukat „kísérletező borászatnak”, hiszen céljuk, hogy megtalálják azokat a szőlőfajtákat és a hozzájuk leginkább illő borkészítési eljárásokat, melyek jól tükrözik a Neszmély borvidék valódi értékét. Elsősorban „reduktív” jellegű fehér- illetve rozé borokat készítenek, de egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a fahordós fehér és vörösborok is.

Pixabay

Hilltop, a borvidék zászlóshajója

Nem túlzás azt állítani, hogy a borvidék újkori hírnevét a Hilltop pincészet alapozta meg Neszmélyen, melyet éppen 26 éve alapítottak, és tavaly az Év Pincészetének is választottak. Jó értelemben vett nagyüzemi borászatba érkezünk, hiszen 400 hektárról szüretelik a szőlőt minden évben, melynek feldolgozása elképzelhetetlen lenne a legkorszerűbb logisztika és technológia nélkül. A személyes közreműködés azonban így sem marad el, hiszen Kamocsay Ákos tulajdonos-főborász szeme és keze ott van a „vezérlő panelek” minden gombján. Az évről-évre megbízható, egyenletes minőség eredménye az is, hogy, aki Hilltop bort emel le a polcról, az garantáltan nem csalódik.

 

Sajátos borkóstolás Kesztölcön

A finom borok mellé egészen egyedi hangulatú programok résztvevői lehetnek azok, akik a kesztölci Szivek pincészetbe ellátogatnak. Családi borászat, melyet az apa és két fia visz, akik már sokadik generációként folytatják, amit őseik még a XIX. században elkezdtek.

Nevükkel alliterálva szívüket, lelküket beleadják a szőlőművelésbe, a borkészítésbe és a vendéglátásba. Akár egy hétvégét is el lehet tölteni náluk, hiszen a szőlők között sátrakat is fel lehet állítani, este fent a hegyen bográcsban készülnek a finom falatok, ébredés után pedig a reggeli is a hegyen fogadja a vendégeket.

Érdemes tehát személyesen is ellátogatni a pincészetekbe, felfedezni közben a táj szépségét, történelmi emlékeit. Ráadásul a finom borok mellett a borászokkal való találkozás különleges élményt jelent.

 

A Neszmélyi borvidékről bővebben itt olvashatsz.

Szerző RIPOST

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

metropol.hu

Nincs kegyelem: zivatar, eső, felhőszakadás – 15 vármegyére adtak ki riasztást

hirtv.hu

A magyar sajtófőnök cáfolta a szövetségi kapitányról szóló sajtóhíreket

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

mindmegette.hu

Íme a legjobb kefires-burgonyás lángostészta receptje: háromféle feltéttel is kínálhatjuk

ripost.hu

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Igazi rekord! 53 kilót fogyott Dorottya! Ez a titkos módszere!

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!