Vége a rettegésnek: Ez történik, ha lenyelsz egy rágót!

Hátborzongató mítoszok élnek a köztudatban. Sokan úgy gondolják, szörnyû következményekkel jár, ha lenyelünk egy rágót.

Szerző Gaál József

Biztosan hallottál már olyasmit, hogy az egybeállt rágógumidarab a a savas környezet ellenére évekre a gyomrodban rekedhet, vagy hogy képes összeragasztani a beleket.

Szerencsére ezek a rémtörténetek csupán városi legendák! Mindenki megnyugodhat!

A rágógumik ma már nem a jól ismert kaucsukfa nedvéből a gumiámból készülnek, hanem egy mesterségesen előállított anyagból. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy gyomorsavunk képtelen feldolgozni, megemészteni a rágógumit. De ez még nem ok az aggodalomra, hisz rengeteg olyan anyag kerül az emésztőrendszerünkbe, melyek lebontása nem garantált.

A felnőttek bélrendszere elég aktív ahhoz, hogy a belek perisztaltikus - hullámzó - mozgása könnyen továbbküldje a gumidarabokat. Akár nagyobb mennyiséget is. A gyermekek gyomrának fejletlensége viszont okozhat gondot. Ha 10 éves kor alatti gyerekek egymás után többször is lenyelnek rágót, az akár bélelzáródáshoz is vezethet. Bár az ilyen baleset meglehetősen ritkán fordul elő, bizonyos esetekben mégis érdemes rágónyelésre gyanakodni. Például akkor, ha a gyerkőc szűnni nem akaró gyomorfájdalmakra panaszkodik és szeret rágózni.

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!