tóth gabi
A spenót megosztó zöldség, de rengeteg rajongója akad. Szerencsére egészséges, viszont óvatosan fogyaszd!
Bár a spenót finom és még egészséges is, szem előtt kell tartanod, hogy mindig frissen fogyaszd, különben káros lehet a szervezetednek! De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük először, mi minden miatt szeretjük annyira ezt a zöldséget az ízén felül.
Rendkívül tápláló, gazdag antioxidánsokban, rostokban és vitaminokban. Vitaminok közül leginkább C-, A- és K-vitaminban bővelkedik, kiváló vas-, kálium- kálcium- és magnéziumforrás.
Csakhogy a spenót nitrátot is tartalmaz, mely a melegítés hatására veszélyes és rákkeltő hatású lehet egyes szakértők szerint. Éppen ezért a legjobb, ha nyersen, frissen, de legalábbis frissen elkészítve eszed. Ez persze nem jelenti azt, hogy az elkészített, spenótos ételt, például főzeléket ne ehetnéd meg másnap is. De a legjobb döntés, ha hidegen fogyasztod, vagy legalábbis nem melegíted fel újra és újra.