DIÉTA

Ez a gyümölcs segít megakadályozni az elhízást és a cukorbetegséget

Egy új kutatás szerint a mangó valóságos szuperétel: kiváló rostforrás és gyulladácsökkentő hatással is bír. Ezen kívül segít rendben tartani a bélflórádat.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A diétázók régóta esküsznek a grapefruitra és az ananászra, de a mangóról eddig kevesen tudták, hogy szintén remek fogyókúrás gyümölcs. Egy új kutatás viszont azt is igazolta, hogy a mangó segíthet megelőzni az elhízást, és a 2. típusú cukorbetegséget, mivel hozzájárul a belek hasznos baktériumflórájának rendezéséhez.

A zsírban gazdag étrend kellemetlen mellékhatása, hogy felboríthatja a bélflóra egyensúlyát. Ilyenkor csökken a jó hatású bélbaktériumok száma, ez pedig az immunrendszer működésére is hatással van. Kutatók szerint viszont a bélflóra közvetlen hatással van az elhízásra, és az azzal járó egészségügyi problémákra, amilyen például a cukorbetegség.

Az új amerikai tanulmány során 60 egeret osztottak különféle étrendet követő csoportokba 12 hétre. A kontrollcsoportban az elfogyasztott kalóriák 10 százaléka zsiradékból származott. A zsírdús étrendet követőknél a napi kalóriák 60 százaléka származott zsiradékból, míg volt két másik csoport is: ezek az egerek szintén zsírban gazdag étrendet követtek, de az elfogyasztott kalóriák egy, illetve 10 százaléka mangóból származott. A zsírban gazdag étrendek tápanyagtartalma hasonló volt. A vizsgálat elején fennálló állapottal szemben a 12 hét végén azoknál az állatoknál, akiknek az étrendjét mangóval egészítették ki, volt a legkevesebb a jótékony hatású bélbaktériumok számának csökkenése. A kutatás vezetője, Edralin Lucas professzor szerint ennek az lehet az oka, hogy a mangó remek rostforrás, amely hatékony az elhízás ellen, és a bélflórát is segít rendben tartani. Korábbi vizsgálatok szerint a mangó gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír, javítja az emésztést, és körülbelül 20 különböző vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Az persze egyelőre még kérdés, hogy az embereknél is ugyanúgy hat-e a gyümölcs, mint az egerek esetében, de a kutatók szerint ez az eredmény már biztató.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?