Létrehozva: 2024.08.18.

„Tankarankának csúfoltak” - Beatrix 35 kilót adott le ezzel a módszerrel

Amikor teltebb volt, folyton azt kapta, hogy úgysem tud lefogyni. Amióta mégis sikerült, „gebének” cikizik. Bóna Beatrix már megtanulta, hogy ne adjon mások véleményére, és csak az számít, hogy ő, hogy érzi jól magát a bőrében…

Fotó: Fanny

Beatrix 3-4 év alatt szabadult meg 35 kilótól. Sok minden nehezítette és lassította a folyamatot, például betegségek, az édesapja elvesztése, de mindvégig tudta, hogy sikerülni fog. Még szeretne fogyni, és formálódni is, de már örömmel néz a tükörbe. 

Fotó: Fanny

„Sok bajt okoztam a szervezetemnek”

14 évesen kezdett el hízni, miután megváltozott a hormonrendszere. 

Duci voltam, ráadásul széles a csípőm, ezért még nagyobbnak tűntem – meséli. – Sokat piszkáltak az iskolában emiatt, Tankarankának csúfoltak. Szerettem volna jól kinézni, de soha nem sikerült. Az éppen divatos fogyókúrákhoz nyúltam. Volt olyan, hogy annyira minimális táplálékot vittem be, hogy elájultam, de volt olyan is, hogy két hét alatt 14 kilót fogytam, aztán persze duplán visszajött. Valószínűleg elég sok bajt okoztam ezzel a szervezetemnek, aminek azóta is iszom a levét. 24 évesen fogytam le először, amikor is 28 kilót adtam le. Akkor még csak a fehér lisztet és a cukrot hagytam el, illetve futottam. Kezdetben egy kilométert se tudtam legyűrni és csak a sötétben mertem menni, hogy ne lásson senki. Volt olyan ismerős, aki odakiabált: nálad ez genetika, úgyse fogsz lefogyni. Persze később meg azzal szekáltak, hogy gebe vagyok, és biztos valamilyen betegség van a háttérben.

Három hónapig feküdt

Míg várandós volt a kisfiával, újra meghízott, 70 kilóról 120-ra. Szinte végig veszélyeztetett terhes volt, az utolsó három hónapot kórházban töltötte, fekve.

Minden nap mérlegre kellett állni – emlékszik vissza. – A végén már rá se mertem nézni és azt kértem a nővérektől, hogy ne mondják meg, mennyi a súlyom. Azt ettem, amit ott adtak, nem zabáltam magam tele, mégis rohamosan híztam. Később kiderült, hogy pajzsmirigy problémám van, valószínűleg ez volt az oka. 2018 szeptemberében szültem, január környékén mertem először mérlegre állni, ami akkor 104 kg-t mutatott. Akkoriban kezdtem el újra futni, természetesen nem ment könnyen, de nekem akkor már ez volt a mentsváram, mellette otthoni edzéseket végeztem. Az étrendemben pedig arra figyeltem, hogy ne haladjam meg a napi 1400 kalóriát. Egy telefonos applikáció kalkulálta ki, hogy körülbelül ennyit ehetek, a korom, súlyom, magasságom alapján. Le is ment 15 kiló, de amikor abbahagytam a fogazmásgátlót, visszajött 12. 

Napi 120-140 gramm szénhidrát 

Akkor lett hosszútávon is sikeres a fogyása, miután orvoshoz fordult, és kiderült, hogy izulinrezisztenciával és PCOS szindrómával küzd.

Talán az lenne a legfontosabb tanácsom a sorstársaimnak, hogy ha nem tudnak lefogyni, akkor forduljanak időben szakemberhez, orvoshoz, dietetikushoz – magyarázza. – Én is sok időt, energiát spórolhattam volna meg, ha még korábban utánajárok, hogy milyen betegségek vannak a háttérben. Kiderült, hogy a fogamzásgátló tabletta elnyomta a tüneteket és szinten tartotta a hormonrendszeremet. De amint abbahagytam, jöttek a problémák, híztam, és rosszul voltam. Az orvos azt javasolta, hogy napi 120-140 gramm szénhidrátot fogyasszak, a teljes bevitt kalóriát viszont nem határozta meg. Már annak is örültem, hogy ezzel megállt a hízás folyamata, egy hónappal később pedig beindult a fogyás. Azóta is ezt követem, örülök, hogy végre kiderült, hogy mi is az, ami jó nekem, súlycsökkenés és egészség szempontjából is.

„A Gyermekrohamkocsi Futónagykövete lettem”

Azt meséli, hogy iskolás korában gyakran lógott tesi óráról, sőt, ha futni kellett, inkább felmentést kért. Ehhez képest, most már el sem tudja képzelni az életét e nélkül. Rendszeresen teljesíti a félmaratont, az eddigi leghosszabb távja pedig 28 km volt, amikor is 3 óra 10 perc alatt körbe futotta a Velencei-tavat. 

Amikor 24 évesen belekezdtem ebbe a sportba, lelki roncs voltam – árulja el. – Akkor jöttem ki egy borzalmas kapcsolatból, depressziós voltam, pszichológushoz is jártam. A futás teljesen kicserélt, új ember lettem általa. Azóta nyoma sincs a depressziónak. Ha rossz napom van, akkor azért futok, ha jó, akkor azért. Három éve pedig már nem csak magam miatt nevezek be versenyekre, hiszen a Gyermekrohamkocsi Futónagykövete lettem. Büszke vagyok rá, hogy közéjük tartozhatok, és már nem csak öncélúan futkározok. Nagyon jó embereket ismertem meg a futás által, és a szervezet által is. Egy a célunk, és ez összehoz minket.


 

„Evéssel jutalmaznám magam”

Természetes, hogy amikor minden klappol és minden rendben van körülöttünk, akkor szuperül megy a diéta, ám amikor valamilyen nehézséggel nézünk szembe, sokkal erősebb önfegyelem kell, hogy ne térjünk el az étrendünktől.

Pár éve meghalt az apukám, a szülés után kezdődő méhnyakrákkal, nemrég pedig endometriózissal műtöttek – vallja be. – Amikor ilyen dolgok történnek és magam alatt vagyok, akkor automatikusan evéssel jutalmaznám, vagyis vigasztalnám magam. Ha rossz passzban vagyok, hamarabb beleeszek a kisfiam csipszébe. Hihetetlen sok kitartás kell, hogy ilyenkor ne nyúljak azokhoz a finom falatokhoz, amiket egyébként nem kaphatok meg. Nekem nem a csoki vagy az édesség a gyengém, hanem a sós péksütemények. De nemcsak a fogyókúra, hanem a betegségek miatt sem fogyaszthatom őket. Az a szerencsém, hogy ennek ellenére is kitartó vagyok, és ha eltökélem magam, nem adom fel. Ezért is fontos nekem, hogy legyen előttem mindig egy cél, mert az motivációt és elszántságot ad. 

Juhtúrós, csirkével töltött édesburgonya

1 adag: 553 kcal

Hozzávalók (4 főre):

8 közepes édesburgonya, 60 dkg csirkemellfilé, 2 evőkanál vaj, 3-4 evőkanál olívaolaj, fűszerek ízlés szerint, 4 evőkanál zabpehelyliszt, 4 dl cukormentes mandulatej, 10 dkg krémes juhtúró, 2 kis csokor friss medvehagyma

Elkészítés: A megtisztított édesburgonyát fóliába csomagolva 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt puhára sütjük. Amikor picit hűltek, a tetejüket levágjuk, kikaparjuk a belüket. A húst kisebb kockára vágjuk, majd a felforrósított vaj és olaj keverékén fehéredésig pirítjuk és fűszerekkel ízesítjük. Hozzáadjuk a liszttel csomómentesre kevert mandulatejet, a juhtúrót és felforraljuk. Amikor megpuhul a hús, utána elzárjuk és beleszórjuk az apróra vágott medvehagymát is. Az édesburgonya csónakokat megtöltjük a raguval. Ezt követően 180 fokos sütőbe toljuk és még kb. 10 percig sütjük.

sweet potatoes baked with cream cheese, butter and parsley close-up on a black plate. horizontal
Fotó: ALLEKO

Narancsos, csokoládés, zabkeksz

1 adag: 154 kcal

Hozzávalók:

12 dkg zabpehely, 5 dkg zabpehely finomra darálva, 1,8 dkg négyszeres erősségű édesítőszer, 7 dkg olvasztott vaj, 1 narancs finomra reszelt héja, 2-3 evőkanál frissen facsart narancslé, 2–4 dkg 80%-os csokoládé lereszelve, 1 kk sütőpor, 1/2 kk szódabikarbóna, 1 tojás, 1 ek vanília aroma

Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, sütőpapírral bélelt tepsire diónyi halmokat teszünk és lelapítgatjuk őket. 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük, majd a sütőlapon hagyjuk kihűlni.

Fotó: Fanny

Gombás rizsfasírt 

1 adag: 84 kcal

Hozzávalók: (kb. 15 darabhoz)

1 csésze basmati rizs, 2 csésze víz, só, ételízesítő, 15 dkg barna csiperkegomba, 2 nagyobb tojás, 2 gerezd fokhagyma, fűszerek ízlés szerint, 1 kis csokor friss petrezselyemlevél, 3 púpozott evőkanál teljes kiőrlésű zsemlemorzsa, 3-4 evőkanál olívaolaj,

Elkészítés: A rizst egy kis felforrósított olajon megpirítjuk, és hozzáadjuk a vizet, sót, ételízesítőt és a gombát. Lefedve addig főzzük, míg a leve elfő, és a rizs megpuhul. Ha kissé meghűlt, hozzáadjuk a tojásokat, a zúzott fokhagymát, a fűszereket, a felaprított petrezselyemlevelet, és annyi zsemlemorzsát, hogy összeálljon a massza. Evőkanálnyi adagokból golyókat sodrunk, amit zsemlemorzsában megforgatunk, és sütőpapíros tepsibe rakjuk, lekenjük olívaolajjal. 180 fokra előmelegített sütőben, 25 perc alatt készre sütjük. Félidőben egyszer olajjal átkenjük.

Forrás: Fanny magazin

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek