1 éve

TikTok-on terjed a legújabb kihívás, vigyázat, tinilányok veszélyben

A fülhallgató-kihívás néven elhíresült őrület elsőre nem tűnik veszélyesnek, mégis pokollá teheti a folyamatosan fogyókúrázó tinilányok életét. De vajon mi ez az egész?

A vészharangot egy Danae Mercer nevű influencer kongatta meg az Instagramon, amikor felhívta a figyelmet a közösségi médiában százával terjedő, őrültebbnél őrültebb kihívásokra. Például a fülhallgató-kihívásra, amely a TikTok-on hódít. A lényege annyi, hogy a vékony lányok a derekuk köré csavarják a fejhallgatójuk zsinórját. Ha valakinek olyan vékony a dereka, hogy ezt kétszer tudja körbetekerni, az lesz az igazi sztár. Egyre több és több videó készül ebben a témában, akinek sikerül elképesztően vékonyra koplalnia magát, az rögtön el is büszkélkedik szinte nem is létező derékméretével, és várja a lájkokat.

 

Fotó: Pixabay.com

Bár egy derékra csavart fülhallgató-zsinórba látszólag nem lehet belehalni, ettől még hihetetlenül káros az új trend. A tinilányok ugyanis azt szűrik le belőle, hogy csak az ér valamit, akinek szinte nincs is dereka, így őrültebbnél őrültebb fogyókúrákba lovalják bele magukat a siker érdekében. A különféle koplalókúrák és étkezési zavarok pedig akár súlyos betegségekhez, sőt, halálhoz is vezethetnek. Az anorexiások és bulimiások gyakran csak hosszas fizikai és lelki terápiák segítségével tudnak felépülni az állapotukból, amelyet akár egy ilyen értelmetlen versenynek is köszönhetnek, mint az említett fülhallgató-kihívás. Sokszor úgy érzik, az az egyetlen módja, hogy visszavegyék a kontrollt a testük felett, így a probléma gyógyítása akkor sem könnyű, ha egyébként támogató család áll mellettük.

Ráadásul az se hasznos, ha a fiatal lányok értékrendjének középpontja is a vékonyság lesz. Hosszú távon aligha szeretnénk olyan generációt nevelni, amelynek tagjai nem igazán foglalkoznak azzal, hogy egy emberben talán más is számít, mint a derékmérete.

Fotó: Pixabay.com

Danae szerint az ilyen kihívásoknak köszönhető az a brutális trend, hogy már a nyolcévesek is a diétáznak, a 13 éveseket pedig szinte más sem foglalkoztatja. És bár a testképzavarok elsősorban a lányokat sújtják, a fiúk sincsenek védve ellenük, sajnos az ő körükben is egyre gyakoribbak a fogyókúrázással és a vágyott testalkat elérésével kapcsolatos problémák. Az influencer azt is megjegyezte: elege van abból, hogy ölbe tett kézzel várja, hogy valami megváltozzon. Aggódik a gyerekekért, így kötelességének érezte felszólalni az olyan őrületek ellen, mint a fülhallgató-kihívás. Az ilyen kihívások ugyanis akár az életveszélyes táplálkozási zavarokba is belekergethetik azokat, akik úgy érzik, ők nem felelnek meg az ideálnak. Így pedig hosszú távon valóban halálosak lehetnek.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!