RETRO RÁDIÓ

Kiderült, ezért kellene sokkal több káposztát enned!

Létrehozva2020. 02. 23. 15:13

Tudtad, hogy ez az egyszerű növény a legegészségesebb és legolcsóbb zöldség, mégis aránylag keveset eszünk belőle? Pedig számtalan különböző fenséges káposzta létezik, ami változatosabbá teheti télen a diétát.

Káposzta körkép

Hoppá ez érdekes!

A káposztafélék családjába tartozik a karfiol, a brokkoli és a karalábé is! Sőt, a torma, a retek, és a zsázsa is egy-egy távoli rokon.

5 érv, amiért érdemes megkóstolni

- A káposztafélékben rengeteg a vitamin, amely erősíti télen az immunrendszert

- Rákellenesek, különösen gyomor, bélrendszer és légúti daganatok megelőzésre használható

- Magas a rosttartalmuk, amely serkeni az emésztést, miközben tisztítja a bélrendszert. Remekül segítik a méregtelenítést is

- A káposztákban található mustárolaj antibakteriális, ezért gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő hatással van kívül-belül a szervezetünkre

- Nagyon kevés a kalóriatartalmuk, így jól beleillenek a fogyókúrás étrendekbe

Fejeskáposzta: a legjobb probiotikum

Fotó: youtube

A népi gyógyászatban a friss leveleket sebek, bőrbetegségek gyógyítására, fájdalomcsillapításra használták. Remekül serkenti az emésztést, és hatásos gyomorfekélyre is. A belőle készült savanyított változat hihetetlenül regenerálja a bélflórát.

Így edd: A legjobb salátákba nyersen reszelve, de párolva szárnyasok mellé is ajánlják. A nyers és savanyú káposzta leveleibe töltelékeket csomagolhatsz, amiket sütni és főzni is lehet.

Kelkáposzta: a szépségtapasz

Különösen alkalmas emésztési problémákra, gyulladások kezelésére. De pakolásként is használhatod pattanásra, herpeszre, csípésre, sebekre, övsömörre is. Szoptatós anyukák kiszáradt mellbimbóján is gyorsan regenerálja.

Így edd: ideális főzelékekbe, levesekbe vagy rakott egytálételekbe.

Vöröskáposzta: diéta démon

Az egyik legerősebb antioxidáns, melyet a mellrák egyik ellenszereként tartanak számon. Magas B és C-vitamin tartalommal rendelkezik. Étkezés után hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti, ezért az egyik legjobb diétás zöldségünk.

Így edd: nyersen ideális salátákba reszelve, párolva remek köret vadak és vörös húsú szárnyasok mellé.

Kelbimbó: méregtelenítő bajnok

Ez a vitaminokban és ásványokban gazdag növény nem érzékeny a hidegre, így télen is frissen fogyaszthatod. Emésztésserkentő, a bélrendszerbe kerülve rostjai letisztítják a bélfalra tapadt káros salakanyagokat.

 

Így edd: Önmagában ideális köret, amit lehet párolni, főzni vagy sütni – remek rakott egytálételekhez. Nem szabad túlfőzni!

 

Kínai kel: a kelet varázsa

A kínai és a japán konyha egyik alapzöldsége, általában salátalevélként (azaz nyersen) fogyasztják. Magas a C-vitamin és aminósav tartalma sem elhanyagolható.

Így edd: ideális ázsiai ételek készítéshez. De felhasználhatod receptekben kelkáposzta helyett is.

Tipp: a kínai kel nem egyezik meg a kínai káposztával (pak choi), amely szintén alacsony kalóriatartalmú könnyen emészthető vitaminforrás! Wokban fokhagymával, gyömbérrel sütik meg hirtelen, és kifőzött kínai tésztákkal keverik össze.

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.