A felvágottal megfejelt vajas kenyér már igazán nem trendi és nem is egészséges. Helyette mutatunk négy nagyszerű krémet.
Ha van egy robotgéped, pár perc alatt elkészítheted.
MUHAMMARA (DIÓS PAPRIKAKRÉM)
A törökök, szíriaiak kedvence ez a mártogatós kence.
Hozzávalók:
3 húsos kápia paprika
10dkg dió
1kk őrölt piros paprika
1kk őrölt római kömény
1 csipet szárított chili (ha szereted a csípőset)
2 gerezd fokhagyma
2ek paradicsompüré
½ citrom leve
1-2kk cukor
1dl olívaolaj
só
bors
Elkészítés:
A tepsibe fektetett paprikákat told a 200 fokos sütőbe, és pirítsd fekete hólyagosra. Ha kihűlt, húzd le a héját, távolítsd el a csumáját. (A kényelmesek vásárolhatnak sült, hámozott paprikát a török boltokban).
Robotgépben pépesítsd a diót és a fokhagymát.
Add hozzá a sült paprikát. Ezután a fűszerekkel, majd a citromlével elegyítsd.
Legvégül apránként keverd hozzá az olívaolajat.
Pirított kenyérre kenve mennyei, de mártogathatod pitával is.
TAPENADE (OLÍVABOGYÓ PÁSTÉTOM)
Dél-Franciaországból származik ez a csodás, nyári szendvicskrém.
Hozzávalók:
20 szem kimagozott olívabogyó
1ek kapribogyó
4ek olívaolaj
10 szardellafilé (opcionális)
1-2 gerezd tört fokhagyma (opcionális)
őrölt bors (opcionális)
zöld fűszerek (kakukkfű, bazsalikom – opcionális)
kevés citromlé (opcionális)
Elkészítés:
Botmixerrel keverd el a száraz hozzávalókat
Apránként add hozzá az olívaolajat. Kenhető állagúra keverd
Az opcionális hozzávalókkal kedved szerint variálhatod az ízt. Sózni nem kell, mert az olívabogyó és a capribogyó is sós
Érdemes fogyasztás előtt 1 napig hűtőben tárolni, hogy az ízek jól összeérjenek
Pirított kenyérre kenve fogyasszuk
Ha nagyobb mennyiséget készítesz, töltsd kisebb befőttesüvegekbe, és önts rá olívaolajat. A hűtőben hetekig eláll!
Zöld vagy fekete olajbogyóból is elkészíthető
BRUSCHETTA FETA SAJTTAL
Ez egy pirítós kenyérre kent fetás topping.
Hozzávalók:
20dkg feta sajt
20db koktélparadicsom (vagy 4 szárított paradicsom, az olajával együtt)
20 szem olajbogyó
1 fej lilahagyma
só
bors (frissen őrölve)
olívaolaj
2 gerezd zúzott fokhagyma (opcionális)
friss, aprított bazsalikom (opcionális)
friss, aprított oregánó (opcionális)
Elkészítés:
Vágd apró (kb. fél centis) kockákra a fetát, a paradicsomot, az olajbogyót és a lilahagymát, majd tedd egy tálba
Ízesítsd a fűszerekkel
Óvatosan keverd össze az olívaolajjal, úgy, hogy mindenütt érje. Tedd hűtőbe 10 percre, hogy az ízek összeérjenek
Pirított kenyérszeletekre halmozva fogyaszd
RICOTTA KRÉMES SZENDVICS FOKHAGYMÁS SÜLT GOMBÁVAL
Hozzávalók a fokhagymás sült gombához:
3ek sótlan vaj
22dkg gomba
¼ csésze fehér bor
4 gerezd fokhagyma (kinyomva)
2 tk kakukkfű
só
frissen őrölt fekete bors
6 szelet kenyér
1 gerezd fokhagyma, félbevágva
Hozzávalók a fűszeres ricotta krémhez:
½ csésze zsíros ricotta sajt
½ csésze tejszín
¼ csésze reszelt parmezán
1ek aprított metélőhagyma
1ek vágott petrezselyem
1tk friss kakukkfű, apróra vágva
csipet só
csipet őrölt bors
A gomba elkészítése:
Egy serpenyőt közepesen magas hőmérsékleten hevíts fel, és olvaszd fel a vajat
Párold benne 7- 8 percig a felszeletelt gombát. Akkor kész, ha már arany barna színű, és kezd karamellizálódni
Löttyintsd hozzá a bort
Kb. 30 mp után szórd bele az összetört fokhagymát és a kakukkfüvet. Kavard el
Amikor a fokhagyma illatozni kezd, ízesítsd pár csipet sóval, borssal, majd vedd le a tűzről, és melegen tartva tedd félre
Szendvics elkészítése:
Egy tálban egy spatulával jól keverd össze a ricotta krém hozzávalóit
A kenyérszeleteket pirítsd meg. Dörzsöld át az egyik felüket a félbevágott fokhagymával
Simíts rájuk ricotta krémet, és bőven halmozz a tetejükre a fokhagymás gombából
A kész szendvicseket hintsd meg frissen vágott kakukkfűvel