RETRO RÁDIÓ

Elárulták az orvosok, miért hizlal a szódavíz

Elárulták az orvosok, miért hizlal a szódavíz
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2018. 01. 06. 09:00

Micsoda? Már a szóda is hizlal? Sajnos igen - bár cukor egy gramm sincs benne, mégis képes gyarapítani a kilóink számát. De vajon hogyan?

A fogyás az újévi fogadalmak egyik toplistása. Sokan szoknak le ilyenkor a cukros üdítőkről, és vesznek inkább szénsavas ásványvizet, vagy készítenek szódát helyette. Ez persze nagyon helyes elhatározás, hiszen a cukor sem a fogainknak, sem a kilóinknak nem tesz jót, de könnyen lehet, hogy a szóda sem olyan egészséges, mint amilyennek elsőre látszik.

Egy brit tévéműsor készítői annak a korábbi kísérletnek igyekeztek utánajárni, amelyben a szénsavas, cukros italt ivó kísérleti patkányok éhesebbek és kövérebbek lettek, mint azok, amelyeknek szénsav nélkül adták ugyanazt a cukros italt.

Egészséges önkénteseknek 10 óra böjt, majd ugyanolyan energiatartalmú sajtos szendvics elfogyasztása után egy órával adtak négyféle italt: egy pohár szénsavas, cukros italt, ennek szénsavmentes változatát, egy pohár szódavizet és egy pohár sima, szénsavmentes vizet. Tíz perccel az ital elfogyasztása után vért vettek tőlük, és megmérték a vérükben az éhséget okozó grelin hormon szintjét. Ezután pedig arra kérték őket, hogy naplózzák, miből mennyit fogyasztanak az ital elfogyasztása utáni órákban. Ezt a kísérletet a következő hetekben még háromszor megismételték, hogy minden önkéntes minden italból kapjon. A kísérlet célját ráadásul csak a folyamat végén árulták el nekik, hogy az eredményeket semmi ne befolyásolja.

Az eredmény meglepő volt: a szénsavas italokat fogyasztók vérében 50 százalékkal több grelin hormon volt, mint a szénsavmenteset ivókéban. Vagyis a szénsavas üdítőtől sokkal éhesebbek leszünk, mintha ugyanezt az ételt szénsavmentes változatban innánk. A grelin szintjének különbsége, bár enyhébben, de akkor is látható volt, ha az önkéntes nem cukros italt, hanem szénsavas vizet ivott. Ráadásul az étkezési naplókból az is kiderült, hogy a szénsavas italt fogyasztók a nap folyamén is többet ettek, mint a szénsavmentes italok fogyasztói.

De vajon miért teszik ezt velünk a buborékok? Ennek az orvosok szerint két oka is lehet. Az egyik, hogy a szén-dioxid ingerli a gyomor receptorait, és emiatt grelin szabadul fel. A másik lehetőség pedig az, hogy a gyomor a buborékos italtól kissé kitágul, és ez okozza a grelin felszabadulását. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a szénsavmentes, cukros ital egészséges lenne – a legjobb választás még mindig a víz.

Forrás: Daily Mail

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.