RETRO RÁDIÓ

3 olcsó magyar étel, ami úgy működik, mint a vitamin

3 olcsó magyar étel, ami úgy működik, mint a vitamin
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2017. 12. 08. 20:10

A téli étrend oszlopos tagjai nemcsak elegendõ energiával látnak el, hanem arról is gondoskodnak, hogy megfelelõen mûködjön az immunrendszered, és elkerüljenek a téli betegségek.

A bélrendszerünkben közel 100 billió baktérium él, és ha ezek egyensúlya megfelelő, az az egészségünkre is jó hatással van. Épp ezért érdemes rendszeresen fogyasztani a legjobb probiotikus ételeket: a kefirt, a joghurtot és a savanyú káposztát. Fogyasztásukat pedig érdemes prebiotikumokat tartalmazó ételekkel, például zabpehellyel, teljes kiőrlésű gabonákkal, hagymafélékkel kiegészíteni. Ezekben ugyanis olyan nem emészthető összetevők vannak, amelyek változatlan formában jutnak végig az emésztőrendszeren, egészen a vastagbélig, és ott segítik a probiotikus, vagyis hasznos baktériumok szaporodását.

De miért is fontos probiotikum-tartalmú élelmiszereket fogyasztani?

Az immunrendszerünk működése 80 százalékban a bélflóra állapotán áll vagy bukik. Vagyis aki azt szeretné, hogy elkerüljék a téli betegségek, jobb, ha gondoskodik a bélbaktériumok egyensúlyáról. De ha rendben van a bélflóránk, az az emésztésünkre is jó hatással van, a testsúlyunkat is képes karban tartani, sőt, egyes gyulladásos bélbetegségek megelőzésében is hatékony.

A jó baktériumok ráadásul a bőr szépségét is óvják, és akár még a kedélyállapotunkra is jó hatással lehetnek. Ez különösen akkor fontos, ha egyébként is sok a stressz az életedben.

A kefir és a joghurt a probiotikus baktériumokon kívül rengeteg fehérjével is ellát, így a zsírégetésben is sokat segít. A-, B-, D-vitamin- és folsavtartalma, valamint a benne levő kalcium, magnézium, vas és jód a csontjainknak, fogainknak, izmainknak, idegeinknek és pajzsmirigyünknek tesz jót. A kefirt és joghurtot rendszeresen fogyasztók körében a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának is kisebb az esélye, mint azok között, akik soha nem esznek ilyesmit.

A savanyú káposzta valóságos természetes multivitamin: a C-vitaminon kívül B1-vitamint, karotint, az ásványi anyagok közül pedig foszfort, kalciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot juttathatsz a szervezetedbe. Rosttartalma pedig még értékesebb táplálékká teszi, hiszen hosszú időre eltelít, probiotikus hatóanyagaival együtt pedig képes a bélflóra egyensúlyának helyreállításában.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.