kulcsár edina
A nyárban az a legjobb, hogy a nagy melegben nem vágyunk a hizlaló ételekre. A szénhidrátban gazdag strandkaják helyett pedig készíts inkább olyan finom falatokat, amelyek nemcsak eltelítenek egy idõre, hanem be is indítják a szervezeted zsírégetõ funkcióit. Megmutatjuk a legjobb nyolcat.
Szúrj fel egy fogpiszkálóra egy fél koktélparadicsomot, egy bazsalikomlevelet és egy kocka mozzarellát, majd cseppents rá egy pici balzsamecetet.
A görögdinnye aminosavai segítik a fogyást. Süteménykiszúróval vágj nagyobb falatokat a dinnye húsából, kissé vájd ki a belsejüket, és töltsd meg a kikapart gyümölcshús, apróra vágott uborka és fetasajt keverékével, amit kevés borecettel, olívaolajjal, sóval és borssal ízesítesz.
Ez az avokádókrém remekül alkalmas arra, hogy zöldségeket mártogass bele, és egészséges zsírsavainak segítségével leadd a felesleges hasi zsírt. Törd össze egy avokádó húsát, keverj bele egy kevés citrom- vagy lime-levet, apróra vágott vöröshagymát, kevés fokhagymát, sót, borsot és olívaolajat. Kockára vágott zöldpaprikával és kukoricával is gazdagíthatod.
Szintén tele van egészséges zsírsavakkal. Két csészényi kimagozott olajbogyót tegyél a robotgépbe, és mixeld össze kevés szárított paradicsommal, összenyomott fokhagymával, oreganóval, friss petrezselyem- és bazsalikomlevelekkel, citromlével, borssal és egy kevés olívaolajjal.
A zsenge borsót kifejtés nélkül forgasd olívaolaj, só és bors keverékébe, majd pár percig tedd be a forró grillsütőbe. Sülés közben néhányszor vedd ki, keverd meg, majd amikor a külseje már kissé megpirult, durva szemű tengeri sóval megszórva azonnal tálalhatod.
Piríts meg néhány teljes kiőrlésű kenyérszeletet, és dörzsöld be fokhagymával. Kend meg ricotta vagy túró, valamint apróra vágott spenót- és bazsalikomlevelek és metélőhagyma keverékével, majd helyezz rá félbevágott koktélparadicsomokat vagy szeletelt paradicsomot. Máris fogyaszthatod, de előtte még szórd meg kevés sóval, borssal, apróra vágott bazsalikommal és metélőhagymával.
Sima fagyi tölcsérbe tegyél mindenféle apró szemű, szezonális gyümölcsöt: málnát, áfonyát, epret és szőlőt.
Pár kihegyezett hurkapálcikát áztass vízbe néhány órára, majd olajozd be, és szúrj fel rá néhány ananászkockát. 4 percig pirítsd a faszenes vagy elektromos grillen. Mézes joghurttal és apróra vágott friss mentalevelekkel tedd az asztalra.