tóth gabi
Miközben jóízûen falatozol, biztosan nem gondolsz arra, hogy éppen tömöd magadba a sót. Pedig az élelmiszerekben elrejtett só iszonyú veszélyes! Úgy emeli meg a vérnyomást, hogy nem is számítasz rá. Már csak akkor kapcsolsz, amikor jön a betegség.
Talán nem is gondolnád, de a friss kenyér finom ízének jó részét is a só adja. Ha valóban egészségeset szeretnél választani, keress kimondottan sószegény, teljes kiőrlésű kenyeret.
Két evőkanálnyi ketchupben 300 mg nátrium van (a naponta legfeljebb ajánlott mennyiség 2300 mg). Ha ehhez még hozzáveszed a hamburgered és a sült krumplid sótartalmát, akkor máris teljesítetted a napi maximumot. Inkább főzd magad a paradicsomszószt kevés sóval, ha pedig étteremben eszel, válassz valamilyen más ízesítőt.
Egyetlen adag 130-160 mg nátriumot tartalmaz. A legjobb, ha figyelsz a címkére, és olyan magvajat vásárolsz, amelyben nincs sem hozzáadott só, sem pedig cukor.
Ezeknek a reggeli ételeknek a cukortartalma is magas, de a sótartalmuk sem elhanyagolható. Válaszd helyettük inkább a teljesen natúr zabpelyhet.
A bolti túrókrémek helyett vegyél inkább natúr túrót, és ízesítsd te magad. De a joghurt is jó megoldás, ha extra kalciumra, vagy egy kis finomságra vágysz.
Az elektrolitok pótlására kitalált sportitalokban rengeteg a nátrium. A hobbisportolók túlnyomó többségének viszont bőven elegendő, ha vizet iszik, így ezek fogyasztását nyugodtan abba is hagyhatod.
A zsírszegény, fogyókúrás ételek javítására gyakran használnak cukrot vagy sót. Épp ezért érdemes ezeknek az ételeknek inkább a zsíros változatára szavazni, különösen, ha tejtermékekről van szó.
Az valószínűleg nem titok, hogy a konzerv készételekben rengeteg a só, de a konzerv zöldségek sem jobbak: ahhoz, hogy hosszú időre frissek maradjanak, nagyon sok sóra van szükség. Ha teheted, válaszd inkább a fagyasztott zöldségeket.
A só a felvágottak leggyakoribb tartósító- és ízesítő szere. Egyetlen szelet gépsonka vagy szalámi akár 200 mg nátriumot is tartalmazhat! Ha szendvicset eszel, használd fel inkább az előző napi sült hús maradékát.
Az üvege, kész öntetek ízét a leggyakrabban sóval turbózzák fel. Jobban jársz, ha két rész olívaolajat összekeversz egy rész ecettel, és egy kevés összenyomott fokhagymával vagy zöldfűszerekkel, és ezt kanalazod a salátára.