tóth gabi
Lehet, hogy a régi mondás ezentúl úgy szól: naponta egy alma a pluszkilókat távol tartja? Egy új kutatás szerint igen!
Egy új vizsgálat szerint az alma rostjai és polifenoljai a bélrendszerben segítik a hasznos baktériumok szaporodását, és a bélflóra egyensúlyának helyreállítását. Az egyensúlyban levő bélflóra pedig csökkenti a szervezet krónikus gyulladásait, amelyek növelik az elhízás kockázatát. Ráadásul a rostoktól sokáig jóllakottnak érzed magad, így elkerülhető a túlevés.
A kutatók szerint az elhízott embereknek alaposan felborult a bélflórájuk, így az egyensúly helyreállítása megakadályozhatja a további hízást, és segít lefogyni. A kutatás során az almával etetett egerek bélflórája hasonlóvá vált a sovány egerekéhez. Korábbi vizsgálatokban pedig az is kiderült az almáról, hogy erősíti az immunrendszert, és csökkenti az olyan betegségek kockázatát, amilyen a stroke, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, valamint a szív- és érrendszeri betegségek.
Az almatorta, és az almaszósz azonban nem jó megoldás, a főzés ugyanis tönkreteszi az alma polifenoljait. Ha viszont salátát készítesz belőle, a jó hatása összeadódik a többi zöldféle jótéteményeivel.
Hozzávalók 4 adaghoz:
Így készítsd el:
1. Melegítsd elő a sütőt 200 Celsius-fokra. Tedd tepsire a héj nélküli sütőtök-kockákat, és forgasd össze 2 teáskanál olívaolajjal. 20 perc alatt süsd puhára, majd tedd félre.
2. Keverd össze a hagymát, a citromlevet és a mustárt egy nagyobb tálban, majd add hozzá a maradék negyed csésze olajat, és ezzel is dolgozd össze. Végül sózd és borsozd ízlés szerint.
3. Az öntetbe forgasd bele a kelt, az almát, a quinoát vagy bulgurt, a napraforgómagot, a tökmagot és a sült tököt. Morzsolt fetával vagy túróval megszórva tálald.