RETRO RÁDIÓ

Vigyázz, ezeket az ételeket soha ne edd nyersen!

Vigyázz, ezeket az ételeket soha ne edd nyersen!
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2017. 01. 24. 13:15

Lassan a testtel: nem csak a nyers hús lehet veszélyes...

Burgonya

Szerencsére az íze sem túlságosan vonzó nyersen, de jó tudni, hogy még csak nem is egészséges. A krumpli keményítőtartalma ugyanis nyersen emésztési problémákat, és puffadást okozhat. A zöld krumplit még főzve se fogyaszd, sok benne a mérgező hatású szolanin, amely kis adagban is fejfájást, és émelygést okozhat.

Csírák

A csíranövények nagyon egészségesek, ám érdemes őket óvatosan fogyasztani, mivel ártalmas baktériumok (pl. szalmonella, E. coli, listeria) telepedhetnek meg rajtuk. Ügyelj a csírák frissességére, a gyerekek, a várandós nők és az idősek, valamint azok, akiknek az immunrendszere károsodott, inkább ne fogyasszák őket.

Méz

A hőkezeletlen méz sokak szerint egészséges, de sajnos a hőkezelés hiánya miatt sokszor lehet toxinokkal szennyezett. Az egy-másfél év alatti babáknak pedig egyáltalán nem szabad mézet enni, mivel légzési nehézségeket is okozó Cvlostridium Botulinum toxin lehet benne, amely ellen az immunrendszerük még nem tud védekezni.

Tej

A nyers tej mostanában nagy divat, ám a pasztőrözést nem véletlenül találták ki annak idején: a hőkezelés ugyanis elpusztítja a szalmonellához, listeriához és E.colihoz hasonló baktériumokat, amelyek súlyos fertőzéseket okozhatnak. A statisztikák szerint a nyers tej divatjával a különféle fertőzések száma is megnőtt.

Keresztestvirágúak

A karfiol, a brokkoli vagy a kelbimbó lehet, hogy vitamindús nyersen, ám a bennük levő cukortartalom nagyon nehezen emészthető – a főzés könnyebben feldolgozhatóvá teszi a szervezet számára.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.