tóth gabi
A mesterséges élelmiszer-színezékek vonzóvá varázsolják az élelmiszereket, viszont nagyobb mennyiségben egyáltalán nem egészségesek. Ráadásul olyan ételekben is elõfordulhatnak, amelyekrõl nem is gondoltad volna.
A szép, narancsos-rózsaszín árnyalat nem mindig természetes: több feldolgozóüzemben kék, sárga és piros színezékekből kikevert mesterséges színezékkel segítenek rá.
Az almapüré az almán kívül ízesítő adalékokat, és sokszor cukrot is tartalmaz, az epres vagy barackos ízesítésűbe pedig gyakran még egy kis ételfestéket is tesznek.
Még azokban is lehet valamilyen színezék, amelyeket nem nyomnak tele cukorral és ízesítő anyagokkal. A „gyümölcsízű” variációkban van a legtöbb festék.
Nem elég, hogy az elvileg gyümölcsösnek hirdetett joghurtok egy részében több a cukor, mint egy fánkban, még színezékkel is tele vannak.
Ha azt gondolod, hogy az élénkpiros szín a paradicsomból jön, nagyon tévedsz. A legtöbb termékben élelmiszer-színezék van.
Még az elvileg fehér változatokban is van színezék, az ízesített vinaigrette mártás és a narancsszínű ezersziget-öntet pedig szintén színezett termék.
A bolti savanyúság mindig színesebb, mint az otthoni – nem véletlenül! A titok az élelmiszer-színezék!