
A mesterséges élelmiszer-színezékek vonzóvá varázsolják az élelmiszereket, viszont nagyobb mennyiségben egyáltalán nem egészségesek. Ráadásul olyan ételekben is elõfordulhatnak, amelyekrõl nem is gondoltad volna.
Füstölt lazac
A szép, narancsos-rózsaszín árnyalat nem mindig természetes: több feldolgozóüzemben kék, sárga és piros színezékekből kikevert mesterséges színezékkel segítenek rá.
Üveges almapüré
Az almapüré az almán kívül ízesítő adalékokat, és sokszor cukrot is tartalmaz, az epres vagy barackos ízesítésűbe pedig gyakran még egy kis ételfestéket is tesznek.
Gabonapelyhek
Még azokban is lehet valamilyen színezék, amelyeket nem nyomnak tele cukorral és ízesítő anyagokkal. A „gyümölcsízű” variációkban van a legtöbb festék.
Gyümölcsjoghurt
Nem elég, hogy az elvileg gyümölcsösnek hirdetett joghurtok egy részében több a cukor, mint egy fánkban, még színezékkel is tele vannak.
Üveges salsa és paradicsomszósz
Ha azt gondolod, hogy az élénkpiros szín a paradicsomból jön, nagyon tévedsz. A legtöbb termékben élelmiszer-színezék van.
Salátaöntet
Még az elvileg fehér változatokban is van színezék, az ízesített vinaigrette mártás és a narancsszínű ezersziget-öntet pedig szintén színezett termék.
Savanyúság
A bolti savanyúság mindig színesebb, mint az otthoni – nem véletlenül! A titok az élelmiszer-színezék!





