tóth gabi
A cukor észrevétlenül van jelen minden étkezésünknél. Tény, hogy sokat fogyasztunk belõle és ez károsan hat egészségünkre. Már napi két pohár üdítõ bõrünk korai öregedését, ráncosodást, a bõr kiszáradását okozhatja.
A University of Buffalo kutatói megállapították, hogy a túlzott cukorfogyasztás megemeli a szervezetben a szabadgyökök mennyiségét és ez okozhatja többek között bőrünk kiszáradását és ráncosodását is. A szabadgyökök akkor válnak károssá, ha megbomlik az egyensúly köztük és az őket ellenpontozni igyekvő antioxidánsok között.
A Buffalo Egyetem kutatásában résztvevők 3 dl vízben feloldott glükózt ittak. A kísérlet előtt, majd a cukor fogyasztása után egy, két és három órával is vérmintákat vettek tőlük. A 75 gramm glükózt tartalmazó - nagyjából két doboz kóla cukortartalmával megegyező - folyadék elfogyasztását követő első mérés során a résztvevők szervezetében megemelkedett a szabad gyökök mennyisége. Két óra múlva pedig több mint kétszeresére nőtt.
Ha a szervezet nem bírja az egyensúlyt fenntartani, túlsúlyba kerülnek a sejteket károsító, energiát elvonó szabadgyökök. Ennek a folyamatnak az eredménye a bőr idő előtti öregedése is, de a szabadgyökök sejtkárosító hatása minden szervet érinthet: a szív- és érrendszert, ízületeket, szemet, de összefüggésbe hozták már a daganatos betegségek megjelenésével is.