tóth gabi
A reggeli a nap legfontosabb étkezése, de azoknak, akik fogyni szeretnének, különösen lényeges. Amennyiben kihagyod, gyakorlatilag megágyazol az egész napos nassolásnak. Viszont ha jól választasz, felgyorsítod a fogyást.
Egy új kutatás szerint legjobb reggeli a zabpehely. A tanulmányba 36 nőt és férfit vontak be, akiket 3 csoportra osztottak. Minden csoport legfeljebb 350 kalóriás reggelit fogyasztott: az elsőhöz tartozók zabpelyhet, a másodikba tartozók kukoricapelyhet, míg a harmadik csoport tagjai csak vizet ittak reggelire. Mindhárom csoport tagjait arra kérték, hogy a következő három óra során jegyezzék fel, mennyire érzik magukat elteltnek, és vérmintát is vettek tőlük, hogy rögzítsék a vércukor- és inzulinszintjüket. Délben minden résztvevő ugyanazt az ebédet kapta.
Az eredmények arra utaltak, hogy
ráadásul az ebbe a csoportba tartozók ebédre feleannyi kalóriát fogyasztottak el. A kukoricapelyhet reggelizők három órával reggeli után már éhesek voltak, ugyanúgy, ahogyan a vizet ivó csoport tagjai is. Mindennek az az oka, hogy a zabpehely sokáig marad a gyomorban, míg a kukoricapehely alaposan meghintáztatja a vércukorszintet. A zabpelyhet ráadásul nemcsak reggelire eheted: szinte minden étkezésben helye van köretként, és kiváló desszertek is készíthetők belőle. Megmutatjuk, milyen előnyökkel jár, ha rendszeresen fogyasztasz belőle.
A zabpehely rosttartalma segít, hogy hosszú időn át ne törjenek rád éhségrohamok, ráadásul javítja az emésztést.
A rostok a szervezetben a zsírokhoz kötődnek, így csökkentik a „rossz” LDL koleszterin szintjét a vérben, így védenek a szívbetegségtől.
A zabpehely a vérnyomás szabályozására is kiváló: A benne található lignán nevű vegyület rendszeres fogyasztás esetén akár 30 százalékkal is képes csökkenteni a vérnyomást.
Egy brit tanulmány szerint a zabpehely rendszeres fogyasztása védelmet nyújthat a vastagbél-, mell-, prosztata- és petefészekrákkal szemben.
Ha viszont a fehérjetartalmú reggelire szavazol, megmutatjuk, hogyan készítheted el legfinomabban a tojást.