kulcsár edina
Egy taiwani vizsgálat szerint a paradicsomlé komoly szövetséges lehet a felesleged leadásában. Két hónapig kell napi egyetlen pohárral meginnod belõle, és máris észrevehetõ az eredmény.
A taiwani vizsgálat résztvevőinek egy része napi 2,5 dl paradicsomlevet fogyasztott két hónapig. Sem ők, sem pedig a másik csoportba tartozók nem változtattak semmit az életmódjukon és a táplálkozási szokásaikon, de a paradicsomlevet ivók csoportja már néhány napon belül észrevette, hogy olvadnak le a kilók.
A kutatók a vizsgálat elején és két hónap múlva, a végén is vérmintát vettek a résztvevő hölgyektől. Kiderült, hogy a paradicsomlé jelentősen csökkentette a koleszterinszintet, és az erőteljes rákellenes hatásáról ismert likopin nevű antioxidánsból (a paradicsom egyik fő egészségvédő hatóanyagából) is több volt a rendszeres léfogyasztók vérében. A tudósok azt is feltárták, hogy a paradicsomlé rendszeres fogyasztása megvédhet egy sor betegségtől, többek közt számos szív- és érrendszeri problémától és az immunrendszert is erősíti. A vízvisszatartást is gátolja,
nem csoda, hogy már a fogyasztása első napjain könnyebbnek érezték magukat a vizsgálat résztvevői.
Itt azonban még mindig nincs vége, ugyanis a paradicsomlé jót tesz a bőrnek és enyhíti a reumatikus fájdalmakat is. Magas magnéziumtartalmánál fogva csökkenti az edzés utáni izomgörcsök veszélyét.
Ezt a receptet elsősorban a nyáron termett friss paradicsom feldolgozásakor érdemes elővenned, de kis tételben akár most is kipróbálhatod.
Hozzávalók:
4 kg paradicsom
2 teáskanál só
4 teáskanál cukor vagy nyírfacukor
Így készítsd:
Mosd meg, és daráld le a paradicsomot. Tedd egy nagy lábasba, add hozzá a sót és a cukrot, ezek mennyiségét ízlésed szerint változtasd. De tehetsz bele borsot, zöld fűszereket. Igen jól illik hozzá a bazsalikom és a lestyán, de kipróbálhatod fokhagymával is. A paradicsomot folytonos keverés mellett főzd körülbelül 10 percig. Turmixold át botmixerrel és még forrón öntsd üvegekbe. Jól zárd le az üvegek tetejét és fejjel lefelé fordítva hagyd kihűlni. Az így eltett paradicsomlét tárold a hűtőben. Kisebb adagokban is elkészítheted, így mindig friss lé lesz kéznél.
Nyári szezonban az aszalással is megpróbálkozhatsz, szintén szuper a végeredmény!