6 éve

Állj ki reggel az ablakba, és fogyni fogsz!

Tudtad, hogy az egészséges étrenden és a testmozgáson kívül a napfény is segíthet fogyni? Az sem baj, ha felhõk takarják a napot, csak juss hozzá mindennap fél órányi természetes fényhez!

Szerző Ripost

Amerikai kutatók 30 önkéntest kértek arra, hogy néhány napig viseljenek egy eszközt, amely azt méri, mennyi reggeli, természetes fény éri őket. A kísérlet egy hete alatt a résztvevők kalóriabevitelt rögzítő étkezési naplót is vezettek. Az adatokból egyértelműen az derült ki, hogy azok, akik több reggeli fénynek voltak kitéve, sokkal kisebb testtömegindexszel rendelkeznek, mint azok, akik nem igazán mentek ki a fényre. Mindez koruktól, táplálkozásuktól és sportolási szokásaiktól függetlenül is igaz volt.

De vajon hogyan fogyaszt a reggeli fény? A kutatók szerint erre két lehetséges magyarázat van. Az első szerint a reggeli természetes fény a nap többi részében kapott fénnyel ellentétben képes beállítani a szervezetünk belső óráját, és egészséges, pihentető alvási ritmust kialakítani, ez pedig az anyagcserénket állítja egyensúlyba. A második magyarázat is hasonló: eszerint a reggeli fény erőteljesebb, mint a délutáni, több benne a kék fény, ennek pedig különösen erőteljes hatása van a belső óránkra, így a szervezet egészének működésére.

Mit kell tenned?

Csupán annyit, hogy 20-30 percig természetes fénynek teszed ki magad reggel 8 és déli 12 óra között. Menj a szabadba, például tegyél meg pár megállót gyalog a munkahelyedig. De az is jó megoldás, ha a kávéscsészével a kezedben kiállsz az ablakba.

Nem baj, ha hideg van és felhők takarják a napot, a fényadagodat akkor is megkapod.

Közben pedig az egészséges reggelit is elfogyaszthatod!

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!