TREZOR

Vi­gyázz! Ezért nem fo­gad­ják el a pén­ze­det a bolt­ban!

Te is kap­tál már vissza­já­ró­ként sé­rült pénzt, amit aztán, ami­kor te akar­tál fi­zetni vele, nem fo­gad­tak el? Itt a meg­ol­dás!
címkék:
  • Szerző: S.A.

Kicsit nem figyelsz oda és már a pénztárcádban is lapul egy lyukas, szakadt bankjegy vagy formátlan, kilapított, korrodált fémpénz. Aztán amikor legközelebb fizetnél vele, ugyanaz a kassza, ahol rád sózták, már nem fogadja el. A pénztárosok legtöbbször így szabadulnak meg az óvatlanul átvett sérült pénzektől.

EZT OLVASTAD MÁR?

Mit tehetsz?

Ott helyben nem sokat, mivel a pénztáros nem köteles hibás pénzt elfogadni tőled (ahogy te se tőle). De azért van megoldás!

Három lehetőséged van: 1. Beviszed a legközelebbi bankba 2. Beviszed a legközelebbi postára 3. Beviszed a Magyar Nemzeti Bankba

Mindhárom helyen beváltják, de csak az MNB köteles ezt díjmentesen megtenni.

Mi számít sérülésnek?

  • Hiányos bankjegy az, ami lyukas, vagy hiányzik belőle legalább ± 3 mm-t.

  • Sérült bankjegy ami valamivel szennyezett, lyukas, vagy kimosták.

  • Nehezen felismerhető érmének számít, a kopott, jelentősen elszíneződött fémpénz, illetve az, amin valami miatt nem ismerhető fel a névérték vagy az érmekép.

    Eközben a címlapon
  • Sérült érme pedig az, amelyik eredeti alakját elveszítette.

A félpénz tényleg nem pénz

Azokat a bankjegyeket, melyeknek a fele hiányzik, az MNB bevonja, a névértékét pedig nem fizeti ki a tulajdonosának, kivéve, ha az elveszett másik felet 30 napon belül be nem viszi. De vigyázat, a két félnek illeszkednie kell!

A nehezen felismerhető érméket az MNB szakértői vizsgálják meg, s ők döntenek arról, hogy a névértéke megállapítható és kifizethető-e.

címkék: