RIPOSTER

Vi­gyá­zat, így élnek vissza a Black Fri­day­jel a ban­kok!

A ban­kok is rá­ug­rot­tak arra, hogy ki­tört a vá­sár­lási láz, kez­dőd­nek a nagy Black Fri­day-ak­ciók az in­ter­ne­ten és az áru­há­zak­ban. A pénz­in­té­ze­tek drága hi­te­le­ket akar­nak ránk sózni, de gyak­ran a 0%-os THM is trük­kös, igen drága aján­la­tot takar! Rá­adá­sul új mód­szer is meg­je­lent: el­kezd­ték hí­vo­gatni az ügy­fe­le­ket, a Black Fri­dayre hi­vat­kozva!
  • Szerző: Ripost

Elöntött mindent a Black Friday: leértékelést hirdetett rengeteg webáruház, műszaki és egyéb üzlet, sőt még utazási irodák is nyakra-főre akcióznak a következő hetekben. A bankok is ráugrottak a lehetőségre: idén először már kimondottan a Black Fridayre is meghirdetnek kölcsönöket. De vigyázat, most nagyon drága hiteleket akarnak ránk sózni!

18% fölötti THM!

Két olyan pénzintézetet találtunk, ami az egyik hitelét is elnevezte a Black Fridayról – ám mindegyik igen drága! A Providentnél potom 18,2%-os THM-mel kínálnak hitelt, ami rendkívül magas akkor, amikor 1% alatt van a jegybanki alapkamat – vastagon keresnek ezen a kölöcsönön. Mint ahogy a Takarékbank is, amely 7,2 és 12,62% közötti kamattal adja szintén a Fekete Péntekről elnevezett kölcsönét, amit csak most kínálnak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Markovics Gábor

Telefonon is megpróbálnak becsalizni

De más bankok is megpróbálnak keresni a nagy vásárlási lázon. Több -olvasó is panaszkodott, hogy különféle bankok hívogatják a mobilszámán vagy az otthoni vezetékes telefonján, és a Black Fridayre különleges akciókat kínálnak, és azt ígérik, még a Fekete Péntek előtt beérkezik a pénz.

Nagy most rajtunk a nyomás, hogy adjunk el minél több hitelt

– mondta el lapunknak egy neve elhallgatását kérő banki ügyintéző, akinek a fizetése függ attól, mennyi embert hív fel és mennyi kölcsönt tud értékesíteni.

Fotó: Csóka Ferenc
Ilyenkor célzottan hívjuk az embereket, mert tudjuk, hogy könnyebben rábeszélhetőbbek egy hitelre.

A legtöbb emberre ilyenkor és karácsonykor lehet rásózni egy kölcsönt, mert sokan most mindenáron venni akarnak valamit, és a többségük nem fog arra figyelni, hogy van-e csapda a banki ajánlatban, drága-e a hitel, vagy ha 0%-os THM-et ígérnek, akkor mennyi járulékos költség van

– teszi hozzá.

Eközben a címlapon

Figyelmeztetnek a fogyasztóvédők

Vigyázat, a 0%-os kamat nem egyenlő az ingyen hitellel! – tette közzé figyelmeztetését a hétvégén a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége, amely azt tanácsolja: mindig nézzük meg a THM-mutatót is. A banki ügyintéző is figyelmeztet:vigyázzunk, nincsenek-e olyan „egyszeri költségek”, mint a kezelési költség vagy a csoportos beszedés díja, ami drágábbá teszi a hitelt. Arra is érdemes figyelni, hogy bizonyos áruházi konstrukciók függvénye lehet egy hitelkártya-szerződés is, amelynél különböző díjakat, vagy késedelmes fizetés esetén kamatot számolhatnak fel.

Fotó: Markovics Gábor
Ráadásul a 0%-os THM is sokszor beugraszt minket egy drága vásárlásba: gyakori, hogy ahol 0%-os THM-es áruhitellel kínálnak egy terméket, az jóval drágább, mintha pont ugyanazt a terméket egy másik kereskedőtől vásárolnánk meg

– figyelmeztet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.

Vásárlási láz ide vagy oda, ne ugorjunk be a csábító ajánlatoknak, a bankok most próbálnak meg becsalizni minket!

Többször egymás után Black Friday lesz Az Extreme Digital webáruház már most pénteken, november 16-án megtartja az idei Fekete Pénteket, viszont a legtöbb nagy üzlet és internetes áruháznál  november 23-án lesz a Black Friday. De november 30-án is lesz még egy Fekete Péntek: rengeteg játéküzlet hirdet még egy utolsó Black Fridayt…

A Fekete Péntek a neten már lenyomja a karácsonyt

A szakemberek szerint idén először a november már erősebb hónap lesz a netes vásárlásokban, mint a december, és egyértelműen a Black Friday akciói miatt. A magyarok különösen rá vannak indulva: a világ országai közül Dél-Afrika és az Egyesült Államok után Magyarországon keresnek rá az internetezők a legtöbb alkalommal a Black Friday kifejezésre az utóbbi két év adatai szerint.