RIPOSTER

Veronai tragédia: Durva büntetés vár a magyar sofőrre Olaszországban

Már októberben bíróság elé állítják Olaszországban a 2017 januárjában történt veronai busztragédia felelőseit, köztük a busz magyar sofőrjét, V. Jánost is. Õt és öt autópályamérnököt vádoltak meg, akár 18 év börtönt is kaphatnak a halálos tömegszerencsétlenség okozásáért!
  • Szerző: Ripost

Ahogy a %% is megírta, a veronai ügyészség már elkészítette a vádiratot a tavaly januári tragédia ügyében, miután az olasz rendőrség március végén vádemelési javaslattal lezárta a nyomozást. Olasz lapinformációk szerint a buszt vezető magyar sofőrt bűnösnek tartják, gondatlanságból elkövetett halálos közúti baleset okozásával vádolják, emellett több autópálya-mérnök is felelős a tragédiáért. A baleset utáni beszámolókból és az áldozatok hozzátartozói által beszerzett információkból kiderül, hogy a busz fékezés nélkül hajtott a szalagkorlátnak tavaly január 20-án, a Verona melletti A4-es autópályán, majd a hídpillérnek csapódott.

A sofőrről kiderült, hogy alvászavarral küzdött és vélhetően elaludhatott a volánnál: ez pedig teljes mértékben kimeríti a gondatlanságot. Az 52 éves magyar autóbuszsofőr még idén, októberben az olasz bíróság elé fog állni, nem valószínű, hogy felmentik.

A The Local olasz lap azt írta, hogy az általuk meg nem nevezett magyar sofőrt gondatlanságból elkövetett emberöléssel, gondatlan vezetéssel, illetve hanyagsággal vádolják. A teljes vádiratot egyelőre nem hozták nyilvánosságra, ám a %RIPOST% információi szerint V. János tagadja, hogy elaludt volna a volánnál, a balesetet megelőző pillanatokra pedig sem ő, sem a túlélők nem emlékeznek.

Ám ettől függetlenül is bebizonyosodhat a 17 ember halálát okozó gondatlanság, amiért több év börtönre is számíthat V. János: a Pantheon veronai lap szerint a magyar sofőrt 18 évre is lecsukhatják Olaszországban.

Nálunk ennek a büntetési tétele 2-8 évig terjed, de természetesen ilyenkor minden bíró figyelembe veszi az áldozatok számát és a körülményeket, s azok fényében hoz ítéletet

– nyilatkozta dr. Tarczay Áron.

A veronai tragédia kapcsán, melyben két ország is vizsgálódik, a szakember hangsúlyozta: ugyanabban az ügyben ugyanazt az embert nem lehet kétszer bíróság elé állítani, tehát miután a sofőr letöltötte a büntetését, az olaszországi buszbaleset miatt a magyar bíróság már nem ítélheti el.

A veronai tragédia további részleteiről a %% napilap szombati számában olvashatsz! Keresd az újságárusoknál!

És ezeket olvastad már?